Tévécsatornákat és gazdagokat adóztatnának

Egyetlen centet sem veszítettek eddig az EU-tagállamok a Görögországnak nyújtott hitel miatt – mondta a Népszabadságnak adott interjúban Nikosz Kociasz athéni külügyminiszter, aki kedden Budapesten tárgyal.

Kulturális rasszizmus veszélyét látja Görögország és Európa kapcsolatában Nikosz Kociasz külügyminiszter. Az európai társadalmakban különféle sztereotípiák élnek, és bizonyos tulajdonságokkal jellemzik a görög népet, mintha Hellászban mindenki egyforma lenne: lusták, tolvajok, szeretnek mások pénzéből élni. Az előítéletekben a rasszizmus is megtalálható: nem faji, hanem kulturális, civilizációs rasszizmus. A politikus szerint efféle sztereotípiák főként az európai médiában bukkannak fel manapság.

– Az EU-tanácskozásokon mindig megkérem a kollégáimat, képzeljék magukat a görög fiatalok helyébe, akik reggel felkelnek, és előítéleteket hallanak a saját országukról. Délben azt hallják: büntetés, büntetés, büntetés. Este meg azt: memorandum, memorandum, memorandum (az EU szigorú feltételeit tartalmazó megállapodás – a szerk.). Ezek után hogyan higgyen az ifjú generáció az európai értékekben? – tette fel a kérdést a baloldali Sziriza-kormány minisztere.

Nikosz Kociasz. Kulturális rasszizmus fenyegeti Görögországot
Nikosz Kociasz. Kulturális rasszizmus fenyegeti Görögországot
Teknős Miklós / Népszabadság

Két részre osztja Kociasz az Athén–Brüsszel-vitát: a politikára és az adósságra. – A megszorítások jelenlegi politikájának nincs jövője – hangsúlyozta. Szerinte ezt igazolja, hogy a görög államadósság 2008-ban még a GDP (bruttó hazai termék) 109 százaléka volt, most már 178 százalék, megugrott a munkanélküliség is. – Gyakran azt mondják: aha, nem akarjátok visszafizetni az adósságot! Mire azt feleljük, hogy éppen ellenkezőleg: újfajta uniós politikát szeretnénk, hogy növekedjen a gazdaság, könnyebben tudjunk fizetni – fűzte hozzá.

Még a héten 450 millió eurót törleszt Görögország a Nemzetközi Valutaalapnak (a hírt Janisz Varufakisz pénzügyminiszter a múlt hét végén jelentette be), amire Kociasz úgy reagált: – Az elmúlt öt évben a súlyos válság ellenére mindent visszafizettünk. Néhány EU-tagállam, illetve uniós intézmény, mint például az Európai Központi Bank, komoly profitot nyert ebből. Ezek az országok mindig panaszkodnak: jaj, elvesztjük a pénzünket, olyan sokat adtunk a görögöknek. Nem, nem adtak sokat: hitelt nyújtottak, amit mi négy- vagy ötszázalékos kamattal törlesztünk – szögezte le a külügyi tárca irányítója.

A végrehajtandó reformok listájáról egyezkedik éppen az EU és az athéni kormány. A reformokat azért várja el cserébe az unió az Alekszisz Ciprasz vezette kormánytól, mert beleegyezett az EU/IMF-mentőprogram négy hónapos meghosszabbításába (a 240 milliárd eurós program február végén lejárt volna). – A görög gazdaság növekedését elősegítő reformokat támogatjuk, a megszorító intézkedéseket azonban nem – húzott egyértelmű határt Nikosz Kociasz. A legsürgetőbb feladatok között említette az adócsalás elleni harcot, a korrupció leküzdését és a leszámolást a görögországi oligarchákkal.

– Mondok egy példát. Az 1989-ben létrehozott, magánkézben lévő tévécsatornák a mai napig nem fizettek az államnak a működési engedélyért. A nemzetközi hitelezőknek is el szoktam magyarázni, hogy sok helyről lehet pénzt beszedni, de nem a szegény emberektől. Abból már elég volt – közölte a január végén kinevezett miniszter. További „bevételi forrásnak” nevezte, hogy sok gazdag görög külföldre menekítette a pénzét: ezeket a vagyonokat is ideje lenne megadóztatni.

Németül is perfekt exkommunista

A görög katonai diktatúra idején (1967–1974) baloldali aktivistaként az egykori NSZK-ban talált menedéket Nikosz Kociasz – ma görög külügyminiszterként jól jön neki, hogy folyékonyan beszél németül. Jogot és európai integrációt tanult a giesseni egyetemen, később pedig tanárként tért vissza a marburgi egyetemre.

Oktatott Oxfordban és a Harvardon is. Utólag derült ki, hogy a hesseni Giessenben egy utcában lakott a német diplomácia jelenlegi irányítójával, a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeierrel. A 65 éves Kociasz jól ismeri a németeket, de hogy mit gondol róluk, elárulja egyik könyvének címe: „Görögország, az adóssággyarmat. Európai birodalom és német elsőbbség”.

A kommunista pártban indult a politikai karrierje, és a baloldali nézőpont megjelenik egy másik, a görög külpolitikáról írt könyvében is: szorosabb kapcsolatokat szorgalmaz Oroszországgal, Kínával és Indiával. Később szakított a kommunistákkal; az 1990-es évektől a külügyi tárcánál dolgozott, könyvek és tanulmányok sokaságát írta. A januárban külügyminiszternek kinevezett politológus azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy rögtön tiltakozott az Oroszországot elítélő, újabb szankciókat sürgető EU-nyilatkozat ellen. (P. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.