Hága hatalmasat hibázott, Mladics időt nyer

A nemzetközi igazságszolgáltatás fekete napja – megfigyelők legalábbis így értékelik, hogy csütörtökön Hágában kiderült, halasztani kell Ratko Mladics perét. Az ügyészek potom hétezer oldalnyi dokumentumot nem adtak át határidőre a háborús bűnökkel vádolt volt szerb tábornok védelmének.

Nem éppen hízelgő képet sugallt magáról csütörtökön a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (ICTY): a gyászoló családtagokkal teli tárgyalóteremben hiába hangzottak el megdöbbentő részletek a második világháború utáni legnagyobb tömeggyilkossággal, az 1995-ös srebrenicai mészárlással kapcsolatban, Ratko Mladics perének második napján kiderült, hogy az ügyészek hétezer oldalnyi dokumentumot felejtettek el átadni a védelmének, így akár több hónappal is halaszthatják a pert. A 11 rendbeli háborús bűnnel, emberiség elleni bűntettekkel – többek között nyolcezer bosnyák muzulmán férfi és gyerek lemészárlásának elrendelésével – vádolt bosznia-hercegovinai tábornokot képviselő ügyvédek le is csaptak a baklövésre, és fél évet kértek Alphons Orie bírótól, hogy átvizsgálhassák a benyújtandó dokumentumokat. Abban egyébként mindenki egyetért, hogy adminisztrációs hibáról van szó, és az ügyészek sem emeltek kifogást a halasztási kérelem ellen. Sőt, egy még május 11-én kelt levelükben bocsánatot is kértek, hogy nem sikerült egy, az ügyvédek számára is hozzáférhető adatbázisba feltölteniük a hétezer oldalnyi bizonyítékot. Orie erre azt mondta, megvizsgálja, milyen mérvű hiba történt, és a lehető legkorábbi időpontban dönt arról, mikor kezdődhet újra a per.

Mejra Dzogaz tévét néz a Srebrenica melletti Potocariban. A bosnyák asszonynak a férjét, három fiúgyermekét és egy unokáját ölték meg 1995-ben a szerbek
Mejra Dzogaz watches the television broadcast of the court proceedings of former Bosnian Serb general Ratko Mladic's in her home in Potocari, near Srebrenica, May 17, 2012. Mejra's husband, three sons and a grandson were killed during the Srebrenica Massacre in 1995 by a Serbian army unit commanded by Mladic. The Bosnian Serb general made a throat-slitting gesture to a woman who lost her son, husband and brothers in the Srebenica massacre at the start of his trial on Wednesday for some of the worst atrocities in Europe since World War Two. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: POLITICS CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY)

A dokumentumcsomag nagyrészt olyan szemtanúk vallomásaiból áll, akiket a ICTY még a júliusi háromhetes szünet előtt akart meghallgatni.

Az ügyészek a malőrön túl egyébként biztosra mennek: Peter McCloskey ügyészi tanácsos szerint azt, hogy háborús bűnöket követtek el Srebrenicában, senki nem vitatja, így a per főleg az egyéni felelősség megállapításáról szól. Kedden a törvényszék előtt bemutattak egy videofelvételt is, amelynek tanúsága szerint 1995. július 11-én a srebrenicai bosnyákok már Mladics és egységei érkezésének hírére is pánikban kezdtek el menekülni az ENSZ-békefenntartók helyi támaszpontjára vagy éppen a kéksisakosokat szállító teherkocsikra. A felvételen feltűnik a bevonuló Mladics is: „Ajándéknak adjuk a szerb népnek ezt a várost. Itt az idő, hogy bosszút álljunk a muszlimokon!” – kiáltja a kamerába győzelmi jelet mutatva a szerb tábornok. Sok bosnyákot a következő három napban végeztek ki a szerbek, és Mladics ugyan szolgált alibivel erre az időszakra, az ügyészek kizárják, hogy ne tudott volna a mészárlásokról. Ott volt a terepen – mondta erről McCloskey, aki szerint kizárt, hogy a szerb egységek irányítás nélkül, saját szakállukra gyilkoltak volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.