Hága hivatalosan még nem kérte ki Seseljt

A szerb kormány egyelőre nem kapott olyan értesítést a hágai Nemzetközi Törvényszéktől (ICTY), amelynek értelmében a háborús bűnökkel vádolt, ultranacionalista Vojislav Seseljnek vissza kell térnie Hágába – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök hétfőn Belgrádban, miután találkozott Serge Brammertz hágai főügyésszel.
A Seselj által vezetett Szerb Radikális Párt (SRS) alelnöke, Milorad Mircic pénteken jelentette be, hogy a betegsége miatt ideiglenesen szabadlábra helyezett vádlottnak keddig vissza kell térnie sheveningeni börtönébe. Mircic nem közölte, honnan származik ez az értesülése.

Az SRS alelnökének az állítására is reagált kijelentésével a szerb kormányfő, amikor azt mondta, hogy nem kaptak ilyen kérést Hágából. A kormányfői kabinet közleménye szerint ugyanakkor hozzátette: amikor megérkezik a hivatalos kérvény, Belgrád a szerb és a nemzetközi joggal összhangban fog cselekedni.

Serge Brammertz és Aleksandar Vucic egyetértett abban, hogy nincsenek nyitott kérdések a szerb kormány és a hágai ügyészség együttműködésében. A hágai főügyész egyébként azért érkezett Belgrádba, hogy elkészítse féléves jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára.

Serge Brammertz még áprilisban kérvényezte, hogy a hágai törvényszék vonja vissza Vojislav Seselj ideiglenes szabadlábra helyezését és rendelje vissza, ez azonban azóta sem történt meg.

Vojislav Seselj 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, majdnem 12 évet töltött Hágában. Egyebek között azzal vádolják, hogy felelős az 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett háborús bűncselekményekért. Pere 2007-ben kezdődött meg, azóta húzódik, tavaly novemberben súlyos egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték.

Szerbiába való visszatérése után folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, például "Nagy-Szerbia" megalakításáról szónokolt, ami Szerbia egyesítését jelentené a környező országok szerbek lakta területeivel. Támogatottsága a Hágában töltött évek alatt azonban csökkent, pártja az utóbbi két választáson nem került már be a parlamentbe. Szabadlábra helyezése óta a politikus többször is megismételte, hogy önként nem tér vissza a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék börtönébe, ha vissza akarják vinni, akkor le kell őt tartóztatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.