Hadihajót adnak el a franciák Oroszországnak

Franciaország elvi beleegyezését adta egy Mistral típusú helikopterhordozó hadihajó Oroszországnak történő eladásához - közölte kedden a francia külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a részletekről még folynak a tárgyalások. NATO-tagállam még soha nem írt alá fegyvereladási szerződést Moszkvával.

– Oroszország jelenleg három európai országnak, köztük Franciaországnak jelezte a hadihajóvásárlási szándékát. Ez a kérés (Franciaországban) elviekben pozitív fogadtatásra talált, de a vizsgálata még folyik, hasonlóan azokhoz a tárgyalásokhoz, amelyeknek célja az orosz igények és a francia hatóságok válaszának pontos meghatározása – mondta Bernard Valero külügyi szóvivő.

A 200 méter hosszú és 32 méter széles, Mistral osztályú helikopter-hordozó a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó után a
második legnagyobb francia hadihajó. Kilencszáz ember szállítása mellett hat helikopter, négy partraszállító csónak, 13 Leclerc harckocsi és mintegy száz gépjármű befogadására alkalmas, és 69 ágyas kórháza is van.

A francia védelmi minisztérium képviselője hétfőn azt közölte, hogy Franciaország tanulmányozza Oroszország újabb kérését az eredetileg tervezett egy helyett négy Mistral megvásárlására. Jacques de Lajugie, a tárca fegyverkezési igazgatóságának nemzetközi igazgatója elmondta, hogy egyelőre csak az orosz vezérkar technikai kéréséről van szó, amely "politikai szinten még nem fogalmazódott meg.

NATO-tagállam még soha nem írt alá fegyvereladási szerződést Moszkvával, s az esetleges eladás tavaly novemberi bejelentésekor a balti államok mellett Grúzia és amerikai képviselők is aggodalmuknak adtak hangot az orosz vásárlási szándék miatt. A volt szovjet tagköztársaságok szerint Moszkva francia hadihajókkal kívánja megakadályozni a Balti- és a Fekete-tengeren a NATO keleti terjeszkedését, visszaszorítani a nyugati befolyást. Álláspontjuk szerint a Mistral alkalmas lehet a balti államok vagy Grúzia megtámadására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.