Hadihajókkal menekítene az Egyesült Államok Szocsiból

Két amerikai hadihajó és több szállító repülőgép áll majd készenlétben arra az esetre, ha amerikai állampolgárokat kellene kimenteni a szocsi téli olimpia helyszínéről - közölte hétfőn weboldalán washingtoni hivatalos forrásokra hivatkozva a CNN hírtelevízió.

A mentés megszervezésében a washingtoni külügyminisztérium kapná a vezető szerepet, de egy ilyen akció beindításához Oroszországnak hivatalosan kellene segítséget kérnie az Egyesült Államoktól.

A Fekete-tengeren állomásozó hadihajókról helikoptereket, Németországból pedig C-17-es repülőgépeket tudnának Szocsi térségébe vezényelni. Ez utóbbiak két óra alatt érkeznének a helyszínre.

Mike Rogers, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke egy vasárnapi televíziós interjúban kifogásolta, hogy az orosz hatóságok nem tájékoztatják megfelelően az amerikai biztonsági szerveket az olimpiával kapcsolatos fenyegetésekről. Angus King, a szenátus hírszerzési bizottságának tagja kijelentette, hogy nem keresné fel a február 7-én kezdődő sportrendezvény helyszíneit és a családját sem engedné odamenni.

Michael Hayden viszont, aki korábban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója is volt, bizodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszország képes lesz szavatolni az olimpia biztonságos lebonyolítását és úgy vélekedett, az amerikaiak meglehetősen nagy biztonságban érezhetik majd magukat Szocsiban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.