Hadihajók készültségben Japánnál

A tervezett észak-koreai rakétakísérletre válaszul az amerikai hadiflotta kivezényelte a Japán körüli vizekre két, rakétaelhárító rendszerrel felszerelt torpedórombolóját – közölte a haditengerészet egyik szóvivője. Hillary Clinton kijelentette, az Egyesült Államok provokációként értékelné a phenjani lépést.

A rakéták észlelésére és elfogására alkalmas amerikai hadihajók, az Aegis rendszerrel felszerelt McCain és Chafee  torpedórombolók a Japán délnyugati részén fekvő Szaszebo város kikötőjéből indultak el szerdán a nyílt vizekre. „Minden eshetőségre felkészültünk” – mondta a szóvivő.

Észak-Korea – korábbi bejelentéséhez híven – várhatóan április  elején bocsát fel egy nagy hatótávolságú rakétát, amelynek  röppályája a szigetország fölött ívelhet át.

A szaszebói kikötőben horgonyozik a szintén Aegisszel felszerelt  Curtis Wilbur amerikai romboló, illetve a Kongo és a Sokai japán  romboló is, amelyek bármely pillanatban mozgósíthatóak. Az észak-japáni Aomori kikötőjéből csütörtökön indul el egyelőre meg  nem határozott helyére a Stethem amerikai romboló - közölte az  amerikai haditengerészet.

Phenjani kommunista rezsim nemrég bejelentette, hogy április  4-8. között műholdat akar pályára állítani, nyugati megfigyelők  ugyanakkor azt feltételezik, hogy a felbocsátás ürügyén valójában rakétakísérletet hajt végre, amitől az ENSZ 2006-ban eltiltotta.

Az Egyesült Államok provokációként értékelné azt, ha Észak-Korea  rakétaindítást hajtana végre – jelentette ki szerdán az amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton azt követően nyilatkozott így, hogy japán biztonsági források jelezték: Észak-Korea már indítóállásba helyezte a gyaníthatóan Taepodong-2 típusú, nagy hatótávolságú ballisztikus hordozóeszközt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.