Ukrán–amerikai hadgyakorlat a Fekete-tengeren

Kétnapos hadgyakorlatot tart a Fekete-tengeren a USS Ross amerikai romboló és az ukrán haditengerészet zászlóshajója, a Hetyman Szahajdacsnij fregatt – számolt be róla kedden az ukrán sajtó.

A hadgyakorlat hétfőn kezdődött. Az amerikai haditengerészet közlése szerint a gyakorlat célja "meggyőzni a NATO-tagállamokat, valamint a térségbeli partnereket arról, hogy az Egyesült Államok kész szorosan együttműködni velük a tengeri biztonság és a régió stabilitásának erősítése érdekében".

A tengeri hadgyakorlatok az olyan partnerekkel, mint Ukrajna, hozzájárulnak lehetőségeink és együttműködésünk bővítéséhez" – jelentette ki az amerikai hadihajó kapitánya. Hangsúlyozta, hogy mint mindig, a mostani hadgyakorlat alatt is az ukrán haditengerészek "nagyon professzionális" módon végzik munkájukat.

A hadgyakorlatra érkező amerikai hadihajó előző nap kisebb incidensbe keveredett az orosz légierővel. Az orosz fél állítása szerint a romboló orosz területi vizek felé haladt a Moszkva által elcsatolt Krím félszigetnél. "A hajó legénysége provokatívan és agresszívan viselkedett, ami aggodalmat váltott ki a Fekete-tengeri Flotta megfigyelőállomásainak és hajóinak illetékeseiből" - jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Ezért az orosz légierő egy Szu-24-es harci gépet küldött a levegőbe, amely irányváltoztatásra késztette az amerikai hajót.

Az Egyesült Államok részéről megerősítették, hogy valóban megjelent a hajó közelében a Szu-24-es, azt azonban cáfolták, hogy az orosz katonai repülőgép miatt irányt változtatott volna a romboló. Eileen Lainez Pentagon-szóvivő kijelentette: "A rutinjellegű manővereket végző Ross végig bőven a nemzetközi vizek határán belül maradt."

Közben április 20-a óta folyik az ukrán Nemzeti Gárda tagjainak kiképzése Ukrajnában, amelyet mintegy háromszáz amerikai deszantos végez. Kilencszáz gárdista vesz részt három turnusban az egyenként nyolchetes kiképzéseken. Utána a tervek szerint hadgyakorlatot tart az ukrán hadsereg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.