Evo Morales két volt tábornokot is vádol

Evo Morales bolíviai elnök bejelentette vasárnap, hogy utasítja a fegyveres erőket, állítsák katonai bíróság elé azokat a nyugalmazott katonatiszteket, akiknek egyértelmű közük volt a Rózsa Flores Eduardo vezette csoport tevékenységéhez.

"Ha bebizonyosodik, hogy a volt tábornokok valóban Bolívia megosztását, szétszakítását tervezték, akkor kötelességem a katonai parancsnokságot utasítani ezen szenmélyek kemény megbüntetésére" - nyilatkozta Evo Morales.

Marcelo Sosa, a nyomozást vezető ügyész még pénteken sajtóértekezleten azt állította: az eddigi vizsgálat megerősítette, hogy Rózsa csoportja Santa Cruz stratégiai pontjain tervezett merényleteket. Az ügyész korábban mintegy 20 személy ellen adott ki idézést.

A különféle vallomások két volt tábornokot, Lucio Anezt és Gary Pradót is hírbe hozták az április 16-i kommandós akcióban felszámolt "terrorista csoporttal" kapcsolatot tartók között. (A kommandósok Santa Cruz város Las Americas szállodájában lelőtték a Santa Cruz-i születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Florest, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, s őrizetbe vették a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.)

A nyomozás szerint Lucio Anez volt az egyik olyan volt tábornok, aki segített a csoportnak fegyverekhez jutnia. Gary Prado szerepéről Rózsáékkal kapcsolatban eleddig a sajtóban kevesebb szó esett, ám a volt katonatiszt neve világszerte ismert, mert 1967-ben a helyszínen ő irányította azt a katonai egységet, amely elfogta, majd felsőbb parancsra kivégezte Che Guevarát a bolíviai gerillaakciójakor. Gary Prado a Poder y Placer című Santa Cruz-i hetilapnak nyilatkozva most elismerte, hogy találkozott Rózsa Floresszel, aki interjút készített vele Che Guevara elfogásáról.

Gary Prado egyébként a hetilapnak úgy vélekedett, hogy Rózsa Florest és két társát "kivégezték" az április 16-i rendőrségi akcióban. "Teljesen világos, hogy kivégzés volt, mert el is foghatták volna ezeket az embereket, hiszen a nyomozás állítása szerint szeptembertől vagy októbertől figyelték őket". A volt tábornok szerint ha életben hagyják, Rózsa "elmondhatta volna az igazságot bolíviai tartózkodásának okairól, tevékenységük finanszírozásáról és más olyan kérdésekről, amelyekre most az ügyészségi nyomozás és a hatóságok választ keresnek minden áron".

Morales vasárnapi nyilatkozatában úgy vélte, hogy az ellenzék "valamire készül" ellene, szeretnék útját állni a decemberi elnökválasztáson. "Mit meg nem tennének, mit ki nem találnának Evo Morales és a kormány ellen? Tudom, hogy készülnek valamire a kormány ellen" - hangoztatta. A néhány hónapja népszavazáson elfogadott alkotmány módosítás értelmében Evo Morales újra jelöltetheti magát a decemberben esedékes elnökválasztásokon. Így ennek a választási kampánynak egyik fontos eleme lett a Rózsa Flores vezette csoport, s annak hátterében az autonómiát választó Santa Cruz tartomány számos üzletembere és politikusa, akik a nyomozás szerint a külföldi terroristákat behívták és pénzelték.

A Marcelo Sosa ügyész által megnevezett, s beidézendő személyek közül egyébként a bolíviai sajtó értesülései szerint legalább négyen időközben külföldre távoztak. Az ügyész már el is rendelte közülük két ügyvéd, a Rózsával kapcsolatot tartó Alejandro Melgar és Hugo Antonio Achá javainak összeírását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.