Hackerek akadályozták meg a pozsonyi licitet

Minden bizonnyal számítógépkalózok akadályozták meg több céget – köztük a magyarországi Pénzjegynyomda Zrt. illetékeseit – abban , hogy megtegye ajánlatát a szlovák kulturális minisztérium elektronikus közbeszerzési pályázatán. Ennek ellenére a tárca a tendert érvényesnek minősítette. Az egyik vesztes társaság a pozsonyi legfőbb ügyészhez fordult azzal a kéréssel, hogy érvénytelenítse az eredményt és rendelje el új pályázat kiírását.

A szlovák kormány a korrupció visszaszorítása érdekében áprilisban határozott arról, hogy minden állami cég és intézmény kizárólag elektronikus úton hirdethet közbeszerzési pályázatot. - Ezzel a módszerrel átláthatóvá lehet tenni az egész folyamatot. A licitálás időpontjában a megadott internetes oldalon csak a megajánlott árak jelennek meg, s végül az a cég nyer, amelyik a legkedvezőbb árajánlatott tette. Igy kizárható minden külső hatás és nyomás – tájékoztatta lapunkat Eva Chudinová, a kulturális tárca szóvivője. Közölte azt is, hogy legutóbb az iskolai kulturális utalványok elkészítésére és terítésére írtak ki pályázatott. Ezekkel a jegyekkel az iskolások ingyen látogathatják a kulturális rendezvényeket és kiállításokat. Az egyes intézmények pedig az ott leadott utalványok száma alapján kapnak további támogatást a tárcától.
-- Az elektronikus tender hatékonyságát igazolja az is, hogy tavaly a minisztérium  830 ezer eurót fizetett ezért a szolgáltatásért, most viszont a nyertes cég 391 ezerért végzi el ugyanezt a munkát. A pályázati feltételek között szerepel, hogy a minisztérium nem felel a pályázók esetleges technikai gondjaiért. A kifogásolt esetben pontosan ez történt – érvelt a szóvivő.
Értesüléseink szerint a licitálás alatt többek között a pozsonyi Kasico és a Pénzjegynyomda Zrt.internetes oldala hirtelen befagyott, mert ismeretlen feladótól származó, nagy mennyiségű, elektronikus levelek árasztották el a rendszert. - Mire újra beindult, az elektronikus licitálás véget ért, s igy nem tudtunk bekapcsolódni az árversenybe – tájékoztatta pozsonyi Sme napilapot Dusan Stastny, a Kascio tulajdonosa. Az ügyben állítólag a magyarországi rendőrség is nyomoz.
Emília Sicáková-Beblavá a Transparency International szlovákiai igazgatója szerint a pályázatot mindenképpen meg kellene ismételni, különben a hackerek vérszemet kapnak, s máskor még nagyobb károkat okozhatnak. Érdeklődésünkre a pozsonyi főügyészségen azt válaszolták, hogy még vizsgálják a történteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.