Habozás nélkül beárulják egymást a kékvérű Gripen-ügynökök

A dél-afrikai és a magyar megvesztegetési ügy között nincs összefüggés. A magyar szállal kapcsolatban is halad a nyomozás, a legújabb fejlemények azonban még titkosak - nyilatkozta lapunknak Christer van der Kwast svéd főügyész.

Egyre tisztábban látja a Jas Gripen svéd harcigépek eladásával kapcsolatos korrupciós ügyeket a svéd föügyészség. Új szálak ugyan nem bukkantak fel, de az eddig homályos és zűrzavaros ügy részletei lassan világossá válnak. Ez köszönhető a ki nem fizetett és ezért egymást habozás nélkül beáruló, kékvérű Gripen-ügynököknek, valamint a Dél-Afrika-i főügyészség eredményes házkutatásainak.

Christer van der Kwast főügyész lapunknak adott interjújában elmondta, hogy az eredményt egyre jobban sürgeti a közvélemény, tekintettel arra, hogy a jelenlegi gazdasági krízis jelentősen érkzékenyebbé tette a korrupció iránt az embereket. Ezen felül a jelenlegi gazdasági válság elméletileg fokozhatja a korrupciót is, hiszen a termelő cégek mindent megtesznek, hogy megrendeléshez jussanak. Ez azonban jelenleg még csak elmélet, ilyen indíttatású konkrét esettel még nem találkozott a svéd föügyész.

- A bűnűgyeket vizsgáló hatóságok nem kapkodhatnak, nem nagyolhatják el a vizsgálatokat. Nem tehetnek a bíróságok asztalára felgöngyölítetlen ügyeket csak azért, mert a társadalom, vagy néhány politikus türelmetlen. Az egyetlen amit tehetünk, hogy még több munkát, még több emberi, szellemi és anyagi energiát invesztálunk a felderítésekbe. Az eredmények hozzák magukat. Most már az is kezd világossá válni, köszönhetően a dél-afrikai hatóságok eredményes és kitartó munkájának, hogy a kenőpénzek eredeti kifizetőhelye a Sanip nevü cég volt, ami ugyan a Saab leányvállalata, de a British Aerospace irányítása alatt áll. Egy korrupciós ügy vizsgálatánál roppant fontos, hogy a kifizetett kenőpénzek eredeti forrását is ismerjük, mert azt általában "jótékony" homály fedi - mondta a főügyész.

- A magyar és a dél-afrikai ügy között ugyan nincs egyelőre semmilyen látható összefüggés, bár én semmit sem tudok kizárni. A magyar vonalat különben a cseh üggyel egy csomagban kezeljük és folyamatosan rakjuk össze az információkat. Szó sincs róla, hogy ad acta tettük volna az ügyet. Dolgozunk és haladunk. Minden esetre a hajdani dél-afrikai püspök, Desmond Tutu véleményének egy részével egyet értek, hiszen elvileg valóban sokkal könnyebb azt a politikust korrumpálni, aki korábban, bizonyos politikai rendszerek változása előtt nyomorgott. A kisértés óriási, de ez minden, csak nem mentség. Vannak szegényebb és egyben korrupció vonatkozásában rizikósabb országok, de hogy melyek azok, azt nem az én tisztem eldönteni - nyilatkozott van der Kwast.

Kérdésünkre, hogy van-e valami újabb olyan nyom, amely konkrétan a magyarországi korrupciós ügy része, vagy esetleg tud-e mondani valami fejleményt, a főügyész így válaszolt: "igen tudnék, de nem mondok. A vizsgálat szigorúan titkos, így izgalmas részletekkel legnagyobb sajnálatomra nem szolgálhatok."

Gripen vadászgép Kecskeméten
Gripen vadászgép Kecskeméten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.