Háborút jósol Észak-Korea

Az Egyesült Államok és Dél-Korea is figyelmeztette Észak-Koreát: ha végrehajtja harmadik nukleáris kísérletét, akkor további következményekre számíthat.

Ri Mjong Bak, Dél-Korea hamarosan távozó elnöke meglebegtette, lehet, hogy Phenjan egynél több kísérletet tervez különböző helyszíneken. (Észak-Koreát figyelő elemzők korábban szintén két tesztre következtettek.) Az elnök attól is tart, hogy a kísérlettel sikerülhet majd lekicsinyíteni a nukleáris eszközöket, így ezeket robbanófejként is használhatják majd a rakétákon. Ri Mjong Bak mindezeket egy dél-koreai újságnak adott interjúban mondta, de arra nem utalt, hogy értesülései titkosszolgálati információkon alapulnak-e, írja a BBC.

Dél-Korea ENSZ-nagykövete, Kim Szuk hétfőn szintén megszólalt, szerinte a küszöbönálló kísérlet helyszínén már nagyon élénk tevékenységet folytatnak, ezért mindenki feszülten Észak-Koreára figyel. A Reuters tudósítása szerint kijelentette azt is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai ugyanazon a véleményen vannak Phenjan atomprogramjáról, és kemény intézkedéseket vezetnek be Észak-Korea ellen, ha végrehajtják a nukleáris tesztet.

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn fel is hívta dél-koreai kollégáját, Kim Sung-hwant, hogy megbeszéljék a helyzetet. Arra a megállapításra jutottak, hogy ha Észak-Korea „folytatja ezt a provokatív viselkedést, és további lépéseket tesz, akkor annak következményei lesznek.”

Tavaly decemberben Phenjan pályára állította első műholdját, amit a nemzetközi közösség élesen elítélt: az ENSZ-szerint Észak-Korea tiltott rakétakísérleteket végzett. Januárban az ENSZ BT elhatározta, hogy újabb szankciókkal büntetik Észak-Koreát, azonban Phenjant ez nem igazán ijesztette meg. Válaszul ugyanis fenyegetőzni kezdtek, és bejelentették, hogy 2006 és 2009 után újabb nukleáris kísérletet hajtanak végre.

Phenjan pontosan nem határozta meg, hogy mikor végzi újabb atomkísérleteit. A washingtoni Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) szerint a műholdfelvételek alapján ugyan arra nincs jel, hogy a robbantás időpontja fenyegető közelségben lenne, de igazolják az aggodalmakat, hogy hamarosan robbantani fognak. Vasárnap ráadásul Kim Dzsong Un egy magas szintű pártértekezleten fontos, a hadsereg megerősítésével és a nemzeti szuverenitás védelmével kapcsolatos „irányelveket” jelentett be. Észak-Korea nem részletezte a dolgot, de egy AP-nek nyilatkozó dél-koreai szakértő szerint az irányelvek a nukleáris tesztre és az előkészületek befejezésére utalhatnak.

Eközben a dél-koreai és az amerikai katonák háromnapos haditengerészeti gyakorlatot kezdtek a Japán-tengeren hétfőn. A hadgyakorlatról állítólag még az észak-koreai atomkísérlet bejelentése előtt született megállapodás, az akció azonban fenyegetésnek is tekinthető Phenjanra nézve. Az észak-koreai média szerint a közös gyakorlat – amelyben az amerikai hadiflotta egyik atom-tengeralattjárója is részt vesz - azt mutatja, hogy meg akarják támadni az országot, a Koreai-félsziget felé pedig "a háború sötét felhői közelednek."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.