Háborút ígér jövőre az arab világ

Az Egyesült Államok rendkívül nagyratörő közel-keleti béketerven dolgozik, ám ha most nem sikerül egyezségre jutni, akkor már jövőre fegyveres konfliktus robbanhat ki a régióban – figyelmeztetett hétfőn a The Timesban megjelent interjújában II. Abdalláh, Jordánia uralkodója. Az izraeli miniszterelnök Egyiptomban tárgyal.

A monarcha kijelentette: a terv, amelyen a washingtoni kormányzat már „az utolsó simításokat végzi”, a hat évtizedes izraeli-palesztin konfliktus lezárását, valamint Izrael, Szíria és Libanon területi viszályainak rendezését célozza 57 országot bevonásával.

Figyelmeztetésével párhuzamosan, hétfőn ül össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy külügyminiszteri szinten megvitassa a közel-keleti konfliktust. Benjamin  Netanjahu izraeli miniszterelnök a jövő héten utazik az Egyesült Államokba, ahová ettől a látogatástól független tárgyalásokra egyiptomi is palesztin politikusokat is meghívtak már.

Barack Obama az elképzelések szerint június elején Egyiptomban tart majd egy nagyszabású beszédet Amerika és az arab világ viszonyáról. Ennek kapcsán II. Abdalláh megjegyezte, ha ebben a beszédben Washington nem rögzíti világos, kézzelfogható elképzeléseit a viszony javításáról, az Obama-adminisztráció is csak egy marad a sorozatban csalódást keltő amerikai kormányzatok közül.

Obama népszerűsége messze meghaladja az Egyesült Államokét az arab országokban – derült ki egy vasárnap közzétett közvélemény-kutatásból. Az Ipsos amerikai közvélemény-kutató márciusban végzett felmérést Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Kuvaitban, Libanonban, Egyiptomban és Jordániában. A megkérdezettek 33 százalékának kedvező, 43 százalékának pedig negatív véleménye volt az Egyesült Államokról.

Ezzel szemben Obama népszerűsége hazájáénál jóval magasabb, átlagosan 48 százalékos volt, sőt Jordániában elérte az 58 százalékot. A felmérésbe bevont országok közül a legkevésbé Egyiptomban szimpatizáltak az új amerikai elnökkel. Obama népszerűsége itt csak 35 százalék volt, ahogy az Egyesült Államok megítélése is nagyon alacsony, mindössze 22 százalékos volt az észak-afrikai arab országban.

Obama eddigi hitele azonban szemhunyásnyi idő alatt szertefoszlik, ha nem áll elő már konkrét elképzelésekkel a közel-keleti békét illetően, és Izrael tovább halogatja, hogy elfogadja az Izrael mellett önállóan létező palesztin állam gondolatát – vélte II. Abdalláh, hozzáfűzve, „ha most késlekedünk, egy-másfél évben belül új háború tör ki Izrael és az arab országok között”.

A The Times arról számolt be, hogy a béke felé tett puhatolózó lépésként az 57 tagú Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) minden arab országra érvényes vízumot adna az izraeli állampolgároknak, engedné, hogy az El Al izraeli légitársaság gépei átrepüljenek a tagországok felett, végül pedig elismerné Izrael államot. Viszonzásul Tel-Avivnak meg kellene állítania a zsidó telepbővítéseket és fel kellene adnia az 1967 után elfoglalt területeket. A palesztin menekültek és Jeruzsálem státuszát ezután vitatnák meg.

Netanjahu azonban húzódozik az EU és az USA támogatását is élvező békefolyamattól, amely külügyminisztere, Avigdor Lieberman szerint egyébként is zsákutcában vesztegel. A jelenlegi izraeli kormány egyelőre egy átfogó palesztin politikai, biztonsági és gazdasági fejlesztési tervre helyezné a hangsúlyt a kétállami megoldás helyett.

II. Abdalláh szerint az, hogy Izraelben jobboldali kormány alakult, még nem ok arra, hogy „bedobjuk a törülközőt”, sőt egy ilyen kormány számára talán könnyebb is lehet a megegyezés. Az uralkodó közvetlen felhívással fordult az izraeliekhez: vagy olyan egyezségre jutnak, amely békéhez vezet, és lehetővé teszi a világ lakosságának harmadát adó 57 muszlim ország számára Izrael elismerését, vagy a következő tíz évet is „az Izrael nevű erődben” töltik.

Új kormányfőként Netanjahu hétfőn kezdte meg első külföldi látogatását az egyiptomi Sarm-es-Sejkben, ahol Hoszni Mubarak elnökkel ül tárgyalóasztalhoz. A viszonyt nehezíti Liberman személye is, mert a szélsőséges „héjának” mutatkozó politikus még parlamenti képviselőként egyszer már nyilvánosan „elküldte a pokolba” Mubarakot.

Netanjahu programjának homlokterében az Iránnal szembeni összefogás gondolatának népszerűsítése és a közel-keleti békét előmozdító tárgyalásokra vonatkozó elképzelések ismertetése áll. A jobboldali politikus bízik abban, hogy közös nevezőre tud jutni Izrael arab szomszédaival, mielőtt május 18-án Washingtonba utazik, ahol Obama fogadja.

A színfalak mögött a jeruzsálemi diplomácia erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a a miniszterelnök a hét második felében Jordánia vezetőivel is leülhessen tárgyalni Ammánban.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.