Háborúsdit játszott Észak-Korea a déli hadihajóval

Szöul „erélyes intézkedésekre” készül Phenjan ellen, miután szakértői vizsgálatok szerint egy észak-koreai torpedó süllyesztette el március végén a Cshonan nevű déli hadihajót. Nő a keményvonalasok befolyása Kim Dzsong Ilre. Az észak-koreai mércével is provokatív akciót világszerte elítélték.

A nemzetközi közösség felháborodással fogadta és elítélte azt, hogy - mint az egy szakértői vizsgálatból kiderült - észak-koreai torpedó süllyesztette el ez év március végén a Cshonan nevű dél-koreai hadihajót a Sárga-tengeren.

Szöulban csütörtökön jelentették be hivatalosan: egy nemzetközi szakértői csoport bizonyítottnak találta, hogy egy észak-koreai torpedótalálat miatt süllyedt el a dél-koreai hadihajó, ezért Dél-Korea „erélyes intézkedéseket” tesz Phenjannal szemben. Észak-Korea azon nyomban merő kitalációnak nevezte a szakértői jelentést, s közölte: ha az ügy nyomán újabb szankciókat vezetnek be ellene, az háborút robbanthat ki. A hivatalos dél-koreai bejelentésre reagálva Washington közölte: a szakértői jelentésben tükröződik a bizonyítékok tárgyilagos és tudományos feldolgozása. Robert Gibbs fehér házi szóvivő szerint az eset próbára teszi a nemzetközi békét és biztonságot, és sérti a koreai fegyverszüneti megállapodást. Az ilyen elfogadhatatlan magatartás tovább fogja mélyíteni Észak-Korea elszigeteltségét - tette hozzá Gibbs. William Hague brit külügyminiszter szerint az észak-koreai támadás „mélyíteni fogja a nemzetközi közösség bizalmatlanságát Phenjan iránt”. Szerinte az eset az emberi élet iránti teljes közömbösségről és a nemzetközi kötelezettségek durva semmibevételéről tanúskodik. Nagy-Britannia a nemzetközi partnerekkel együtt szorosan együtt fog működni Dél-Koreával, megfelelő választ fontolgatva erre az embertelen tettre - mondta Hague.

Hatojama Jukio japán miniszterelnök közölte, hogy ország teljes mértékben osztja a dél-koreai hatóságok véleményét az esetről, tudományosan megalapozottnak és elfogulatlannak tartja a dél-koreai, illetve külföldi szakértők vizsgálatának eredményeit. A kormány szerint ezek alapján Tokió teljes mértékben támogatja Dél-Koreát, elfogadhatatlannak tartja és a nemzetközi közösséggel együtt határozottan elutasítja Észak-Korea cselekedeteit. Okada Kacuja külügyminiszter azt mondta, hogy nyugodtan és keményen kell válaszolni a történtekre.

Peking „nagyon sajnálatos incidensnek” nevezte az esetet. Cuj Tien-kaj (Cui Tiankai) helyettes külügyminiszter szerint a térség népei azt remélik, hogy az incidens megfelelőképpen kezelhető a Koreai-félsziget stabilitásának megőrzése érdekében. Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu) külügyi szóvivő önmérsékletre szólította fel Phenjant és Szöult. Közölte, hogy Peking saját értékelést készít a dél-koreai szakértői anyagról.

Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök aggasztónak nevezte a szakértők megállapításait. Szerinte ez az ellenséges, provokáció nélküli eset a koreai fegyverszüneti megállapodás kirívó megsértése, amelyet nem lehet válasz nélkül hagyni.

Kenneth Boutin, az ausztráliai Deakin Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakértője úgy vélekedett, hogy a dél-koreai hadihajó elsüllyesztése észak-koreai mércével is provokatívnak mondható, és a keményvonalasabb észak-koreai vezetők növekvő befolyását jelzi a Kim Dzsong Il utódlásáért folyó harcban. Szerinte az incidens komoly hatással lesz a térség biztonságára és az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi törekvésekre.

Dél-koreai haditengerészek a Cshonan roncsa mellett egy Szöulhoz közeli támaszponton
Navy soldiers stand guard near the wreckage of the naval vessel Cheonan, which was sunk on March 26 near the maritime border with North Korea, at the Second Fleet Command's naval base in Pyeongtaek, south of Seoul, May 19, 2010. South Korea said on May 20 evidence was overwhelming that a North Korean submarine fired the torpedo that sank the navy ship in March, killing 46 sailors. Picture taken May 19, 2010. REUTERS/Lee Jae-Won (SOUTH KOREA - Tags: MILITARY IMAGES OF THE DAY POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.