„A turbán miatt azt hiszik, tálib vagy”

A kiszivárogtatott információk szerint a férfi egy, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető csoport tagja volt. Állítólag egy 9/11-es tetoválást viselt a karján, ebből a szemtanúk arra következtetnek, hogy gyűlöletből gyilkolt a merénylő. A szikheket gyakran összekeverik a muzulmánokkal, sokszor válnak az iszlámellenes támadások célpontjává.

Negyvenéves fehér férfi, egykori katona lövöldözött vasárnap reggel a wisconsini Oak Creekben. A 35 ezer lakosú kisvárosban Wade Michael Page félautomata fegyverével megölte a helyi szikh templom vezetőjét és öt másik embert. Page is meghalt, egy rendőr lőtte le. A támadás helyi idő szerint fél tizenegykor történt. A gyülekezet tagjai éppen szentírást olvastak, és készülődtek a közös vasárnapi ebédre. A merénylő már a parkolóban elkezdett lövöldözni, majd belépett a templomba. Egyeseknek sikerült kimenekülniük, mások a templomban kerestek menedéket. Az FBI terrorcselekményként kezeli az ügyet.

Egyelőre nem tudni, hogy a férfi miért lövöldözött a szikh templomban
Officials gather near the Sikh Temple in Oak Creek in Wisconsin August 5, 2012 following a mass shooting inside and outside the Sikh Temple. A shooting during Sunday services at a Sikh temple left at least seven people dead, including a gunman, and at least three critically wounded, police and hospital officials said. REUTERS/Allen Fredrickson (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST)

A BBC szerint egy helyi civil szervezet „frusztrált neonáciként” írta le a férfit, akit lefokoztak, majd 1998-ban elbocsátottak a hadseregből. A CNN-nek nyilatkozó egyik szemtanú szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra utaló tetoválás volt Page karján.

A wisconsini szikh közösséget eddig nem érték erőszakos támadások, ám azt sokan elmondták, hogy a 2001. szeptemberi terrortámadások óta azt érzik, sokan ellenszenvesebben viszonyulnak hozzájuk. – Az emberek azt hiszik, muzulmánok vagyunk – foglalta össze az államban lakó Manjit Singh a The New York Timesnak (NYT).

A szikhizmus egyistenhitű vallás, amelyet a 15. században alapított Nanak guru Pandzsábban, ahol hinduk és muzulmánok egyaránt éltek, és sok konfliktus volt közöttük. A guru épp a vallási ellentétek és a kasztrendszer elnyomása ellen alapította meg a szikh vallást. A tanításokat betartó férfiak nem vágják le a hajukat, néha szakállukat sem, és turbánt hordanak. – Csak mert látnak egy turbánt, máris azt hiszik, tálib vagy – mondta az NYT-nak Ravi Chawla, egy 65 éves üzletasszony, aki Pakisztánból költözött Amerikába még az 1970-es években. Az Egyesült Államokban közel 315 ezer szikh él.

A NYT szerint az amerikai szikhek elleni fenyegetések idén már olyan súlyossá váltak, hogy áprilisban Joseph Crowley, New York állam demokrata kongresszusi képviselője levelet küldött Eric J. Holder főügyésznek. Ebben sürgette, hogy az FBI, a szövetségi nyomozó ügynökség gyűjtsön adatokat a közösség ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekményekről. Crowley levele szerint tavaly két szikh férfit megöltek Sacramentóban, egyet bántalmaztak New Yorkban, egy michigani templomot pedig megrongáltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.