Háborús szellemek a palackban

A háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzicról és Ratko Mladicról elnevezett borok megivására vár Vladislav Vukcevic szerb különleges ügyész a Vreme című belgrádi hetilap legfrissebb számában megjelent exkluzív, fényképes riport szerint.

A délszláv háborúk bűnöseinek üldözésével megbízott jogász 2007-végén kapta a két, 2005-ben termett ausztrál Cabernet Sauvignont tartalmazó palackot, nem mástól, mint Carla Del Pontétól, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészétől. Az azóta Svájc argentínai nagykövetévé vált jogásznő arra a hírre repült Belgrádba, hogy a szerb hatóságok elfogták Zdravko Tolimirt, a boszniai Szerb Köztársaság hadseregének háborús bűnökkel vádolt tábornokát.

Ám mielőtt a repülőtérre indult, kiemelt két üveg vörösbort az italkészletéből, s kicsit átalakíttatta őket. Mindkettőnek a nyakára műanyag kulcstartó került: az egyikben Ratko Mladic tábornoknak, a boszniai Szerb Köztársaság hadsereg-főparancsnokának, a másikban pedig a pár hónapja elfogott Radovan Karadzicnak, ugyanazon köztársaság egykori elnökének a képe látható.  

A palackok címkéi is hasonlóak: felső részükön a szerb címer látható, mellette nyomtatva Mladic és Karadzic neve, közvetlenül alatta pedig az aláírásuk. Aztán egy jókora fénykép következik (Mladic egyenruhában, Karadzic szerb zászlóval a kezében szerepel rajta), majd a Cabernet Sauvignon 2005 márkajelzés, és az, hogy a 7,5 decinyi liter Ausztráliából való.

Még őket is kapják el! - mondta Carla Del Ponte amikor átadta az ajándékot Vladimir Vukcevicnek, aki Karadzic elfogása után vissza akarta küldeni a volt boszniai szerb elnök képével ellátott palackot, de gyorsan meggondolta magát, mivel ajándékot nem illik visszaadni. Végül úgy döntött, hogy Ratko Mladic elfogása és Hágának történt kiszolgáltatása után ünnepélyesen felbontja mindkét üveget.

A szerb különleges ügyész arról nem nyilatkozott, hogy csak munkatársaival fogja-e meginni a két palack bort, vagy Carla Del Pontét is meghívja a koccintásra.

(MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.