Háborús bűnök minden oldalon

Elefántcsontparton mind a Laurent Gbagbo volt elnökhöz, mind a jelenlegihez, Alassane Ouatarához hű erők követtek el háborús bűnöket a vitatott kimenetelű, november 28-i választásokat követő erőszakcselekményekben - állítja a szerdán Abidjanban kiadott jelentésében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

„Megnézték a személyi igazolványát, majd agyonlőtték" című, 84 oldalas jelentésében az AI megszólaltatja a tömeggyilkosságok, nemi erőszak, embervadászat áldozatait és szemtanúit. Különösen nagyszámúak voltak az erőszakos cselekmények március végén az Abidjantól 500 kilométerre, az ország nyugati részében fekvő Duékoué térségében.

„Az (Outtara-párti) Elefántcsontparti Köztársasági Erők és a mellettük harcoló csoportok által Laurent Gbagbo őrizetbe vétele óta elkövetett igen súlyos törvénysértések és emberi jogsértések arra utalnak, hogy a Laurent Gbagbo híveinek tekintett etnikai csoportok továbbra is támadások célpontjai” - hangsúlyozza az AI.

Jelentésében a szervezet bírálja a Duékouében elkövetett mészárlásoktól mindössze egy kilométernyire állomásozó elefántcsontparti ENSZ-misszió „tétlenségét”.

Outtara elnök megígérte, hogy megbékélési bizottságot állít fel és felkérte a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), járjon el a tömeggyilkosságok ügyében. Ezt az intézkedését az AI is üdvözölte, hangsúlyozva, hogy nincs megbékélés az igazságszolgáltatás és az áldozatok kárpótlása nélkül.

A választásokat az afrikai országban azért rendezték meg, mert a 2002-2003-as polgárháború kettévágta az országot, Elefántcsontpart nem tudott kilábalni a válságból, és biztosítani kellett a békét. A béke helyett azonban a voksolás újabb konfliktust hozott.

Az elefántcsontparti hatóságok szerint közel háromezer embert öltek meg, és egymillióan menekültek el otthonukból a leköszönő és a megválasztott elnök hívei közötti harcokban.

Gbagbót április 11-én Abidjanban vették őrizetbe a francia hadsereg és az ENSZ csapatai támogatta, Outtarához hű, erők által folytatott többnapos offenzíva után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.