Háborús bűnösökhöz ment el Justin Bieber

Félrevezettek, hogy azt higgyem, csak imádkozni lehet – kért bocsánatot a kanadai popsztár a tokiói Jaszukuni-szentélyben tett látogatásáért. Kínában és Dél-Koreában valószínűleg bukott néhány millió rajongót. Más kérdésben Japán mellé állt Barack Obama amerikai elnök is.

Szinte még el se kezdődött, de Japán máris nagyot nyert Barack Obama amerikai elnök távol-keleti körútjával – mondják az elemzők azután, hogy a látogatás első napjára időzített interjúban az amerikai elnök leszögezte, a két ország közötti védelmi megállapodás azokra a szigetekre is kiterjed, amelyekkel kapcsolatban Japán és Kína között területi vita áll fenn. Ez a Japánban Szenkaku-, Kínában Diayou-szigeteknek nevezett területről szól, amelyet mindkét ország magáénak tekint. A szigeteket Japán ellenőrzi, de kínai hajók többször is megsértették a szigetek körül a Japán által magáénak tekintett vizeket. Tavaly Kína a terület feletti légteret saját légvédelmi zónájává nyilvánította.

Obama írásban válaszolt a Jomiuri Simbun című lap kérdéseire. Kifejtette, hogy az Egyesült Államok ellenez bármilyen „egyoldalú lépést, amely aláássa a szigetek feletti japán fennhatóságot. „Az Egyesült Államok hozzáállása egyértelmű – a Szenkaku-szigeteket Japán ellenőrzi, így ez az Amerikai–Japán Kölcsönös Együttműködési és Biztonsági Egyezmény ötödik pontja alá tartozik.”

Az interjúnak ez a része  azonnal tiltakozást váltott ki Pekingben. Sajtótájékoztatóján a kínai külügyi szóvivő, Qin Gang kijelentette: „Az úgynevezett amerikai–japán szövetség a hidegháború idejéből származó megállapodás, és nem szabadna, hogy megsértse Kína területi egységét és ésszerű jogait.” Hozzátette, az Egyesült Államoknak tartania kellene magát ahhoz, hogy nem foglal kérdést területi vitákban.

Obama szerdán kezdődött, egyhetes távol-keleti körútjának állomásai között nem szerepel Peking, ám mégis szinte minden tárgyalásán fontos szerepet játszik. A Japán után Dél-Koreát, Malajziát, majd a Fülöp-szigeteket érintő út elsődleges célja, hogy Obama meggyőzze szövetségeseit arról, komolyan veszi szerepét a térségben, és hajlandó kiállni mellettük. Az említett országok ugyanis egyre jobban aggódnak Kína erősödő térségbeli befolyása miatt.

A regionális történelmi vitákba szerdán belecsöppent Justin Bieber is, mégpedig azzal, hogy Tokióban sikerült meglátogatnia a Kína és Dél-Korea számára kegyeletsértő Jaszukuni-szentélyt. A szentély a második világháború két és fél millió áldozatának emlékműve mellett 14 elsőrendű japán háborús bűnös nyughelye is, olyan háborús bűnösöké, akik jelenléte ellen Peking és Szöul is rendre élesen tiltakozik, főleg amikor japán kormányzati politikusok tesznek látogatást a kegyhelyen.

Bieber az Instagramra tett fel két fényképet magáról, amint a szentélyben áll. Bár ezeket a felhördülés hatására gyorsan eltávolította, nem úszta meg a profilját elárasztó gyalázkodó üzeneteket, amelyek közül talán a legenyhébb a felszólítás volt, hogy kérjen bocsánatot a kínaiaktól. A húzást a kanadai popsztár később azzal magyarázta, félrevezették, hogy azt higgye, a szentély csak imahely, de valószínűleg ez sem mentette meg attól, hogy Kínában és Dél-Koreában veszítsen néhány millió rajongót – a második világháború alatt elkövetett japán háborús bűnöknek szerény becslések szerint is csak Kínában ötmillió halálos áldozatuk volt.

Ami Obamát illeti, az amerikai elnök gépe helyi idő szerint este landolt a tokiói Haneda repülőtéren, ahol számos japán tisztségviselő mellett Caroline Kennedy, az Egyesült Államok tokiói nagykövete fogadta. A hivatalos program szerint az amerikai elnök egy szusibárban fog vacsorázni Abe Sindzó japán miniszterelnök társaságában. A két vezető csütörtökön tart csúcstalálkozót.

Fontos téma lesz a Kína mellőzésével 12 ország részvételével tervezett Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevű szabadkereskedelmi egyezmény létrehozása is, amely mindeddig azért késlekedett, mert Japán vonakodik attól, hogy megnyissa piacát az amerikai mezőgazdasági termékek előtt. Csütörtök este díszvacsorát adnak Obama tiszteletére a császári palotában.

Japán után az amerikai elnök Dél-Koreába, Malajziába és a Fülöp-szigetekre látogat el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.