Az ENSZ szerint is háborús bűnöket követett el az IS

Az Iszlám Állam (IS) tömeges atrocitásokat követett el Szíriában, beleértve gyermekek harcosokként való alkalmazását – jelentette ki az ENSZ. A szervezet idén január és július között folytatott vizsgálatot, mely során az összegyűjtött interjúk és más bizonyítékokkal vizsgálta az emberi jogok megsértését Szíriában. A vizsgálat ideje épp egybeesett az IS szíriai területfoglalásaival.

A jelentés szerint az IS félelem hadjáratot indított Észak-Szíriában, többek között csonkításokat, nyilvános kivégzéseket és korbácsolásokat tartva – írja a BBC.

„A holtesteket napokig közszemlére tették, terrorizálva ezzel a helyi lakosságot. A nőket korbácsoltak meg, amiért nem követték az IS öltözködési szabályait. Rakkában 10 éves gyerekeket vittek el és képeztek ki IS-táborokban" – áll a dokumentumban.

Szerdán az IS emberei Twitterre tettek ki képeket, amin állítólag kivégzett szíriai katonák láthatók, miután elfoglaltak egy Rakka közelében lévő repteret. A képek hitelességét még nem erősítették meg.

A vizsgálatot az Aszad-kormányt is górcső alá vette, azt állítva, hogy a rezsim csak idén április-májusban nyolc különböző esetben vetett be kémiai anyagokat (klórgázt) az ország nyugati felében, emellett pedig a szíriai légierő hordóbombákat is bevetette.

A 2011-es konfliktus kitörése óta kétszázezren haltak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.