Háborognak a „náci Lengyelország” kifejezés miatt

A Mattel amerikai cég egy társasjátékának visszavonását követelte a washingtoni lengyel nagykövetség amiatt, hogy a játék egyik kártyáján a "náci Lengyelország" kifejezés szerepel – közölte pénteken Grzegorz Schetyna külügyminiszter egy parlamenti sajtóértekezleten.
A tiltakozást az váltotta ki, hogy a legnépszerűbb amerikai játékgyártó egy ismeretterjesztő játékának újabb kiadásában az egyik kártyán a gyerekek azt olvashatják, hogy Steven Spielberg 1993-ban készült híres filmje, a Schindler listája egy olyan katolikus üzletember valós története, aki több mint ezer zsidót mentett meg a náci Lengyelországban.

A játékból már hárommillió példány kelt el az Egyesült Államokban és a világ más országaiban.

Schetyna elmondta, az üggyel kapcsolatban Lengyelország amerikai nagykövete kapcsolatba lépett a céggel, a játék visszavonását és tartalmának kijavítását kérte. A lengyel külügyi tárca emellett tiltakozásra szólította fel a külföldön élő lengyeleket, az akciót mindenekelőtt a Twitter közösségi oldalon szeretnék folytatni.

A kínos ügy egy héttel azután pattant ki, hogy James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója a holokausztot elítélve, a nácik lengyelországi és magyarországi cinkosairól tett említést. Szavai miatt a lengyel és a magyar külügyi tárca is diplomáciai tiltakozó jegyzéket adott át. Comey csütörtökön egy saját kezűleg írt levélben sajnálatát fejezte ki, hangsúlyozva, hogy Lengyelország nem felelős azokért a kegyetlenségekért, amelyeket a nácik elkövettek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.