Ha péntek, akkor tüntetés

Folytatódott a már rendszereresnek mondható pénteki imanapi tüntetés Szíriában, Basar Asszád elnök rezsimje ellen. A március óta zajló összecsapásoknak 1300 áldozata van.

Másfélezer szíriai menekült lépte át a török határt, miután a szíriai hadsereg bevonult az ország északi részén fekvő Kirbet al-Dzsúzba. A hónap elején több mint nyolcezren menekültek a szomszédos Törökországba, miután a hadsereg tisztázatlan körülmények között összecsapásba került Dzsiszr al-Sugúrban. Az ötvenezres város nagyrészt kiürült, miután százhúsz katona vesztette életét az összetűzésben. Damaszkusz szerint külföldi fegyveres terroristák áldozatai lettek, az ellenzékiek szerint a hadsereg tagjai egymással keveredtek harcba, miután a csapat egy része megtagadta az utasítást, hogy a város lakóira támadjon.

Hasonlóan az arab világban februártól megindult megmozdulásokhoz Szíriában is jelentős szerepet játszanak a közösségi portálok a tüntetések megszervezésében. "Asszad nem az én elnököm, kormánya többé nem képvisel engem" – áll a Facebook egyik oldalán, amelyen a csoport arra szólít fel mindenkit, hogy a pénteki imanapon ismét menjenek ki tüntetni Basar Asszád ellen.

A fővárosban tízezrek vonultak utcára – jelentette a Reuters. A damaszkusziak mellett a felkelést elindító Deraa városában és más helyeken is tüntetéseket szerveztek. Elutasították Asszad párbeszédre vonatkozó, megkésettnek tartott kedeményezését. Amárcius óta zajló megmozdulásoknak 1300 áldozata van, több ezer embert vettek őrizetbe, a külföldre menekültek száma meghaladja a 11 ezret. Helyi beszámolók szerint a Damaszkusz mellett fekvő Kiszva településen egy tüntetőt lelőttek a rendfenntartók.

Az EU pénteken kiterjesztette az Asszad mellett további 34 magasrangú szíriai vezetőre érvényes beutazási szankcióit az Iráni Forradalmi Gárda három tisztjére is, azt állítva, hogy Teherán szerepet vállal a demokratikus változást követelő megmozdulások elfolytásában. Damaszkusz tagadja, hogy Irán segítséget nyújtana ebben a szíriai hadseregnek.

Szíriai menekültek imája pénteken egy törökországi határvárosban
Syrian refugees attend Friday prayers at a refugee camp in the Turkish border town of Boynuyogun in Hatay province June 24, 2011. More than 1,500 Syrian refugees fled to Turkey on Thursday as President Bashar al-Assad's military crackdown on protests swept up to the border, Turkish officials said on Friday. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: CIVIL UNREST POLITICS SOCIETY RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.