Ha nincs szlovák állampolgárságság, nincs egészségügyi ellátás

Gubík Lászlót magyar állampolgársága miatt a szlováktól már megfosztották. Most az egészségbiztosítója szólította fel, hogy jelentkezzen ki az egészségbiztosítási rendszerből.

Amennyiben Gubík László eleget a felszólításnak, elveszti az egészségügyi ellátásra való jogosultságát, ha viszont nem, pénzbírsággal kell számolnia.

Az egészségbiztosító előzőleg, még tavaly novemberben levélben szólította fel Gubík Lászlót: igazolja, hogy rendelkezik állandó lakhellyel Szlovákiában. Erre Gubík László - mivel tárgytalannak tartotta a megkeresést - nem válaszolt. Amikor a márciusi parlamenti választások során bebizonyosodott, hogy több más felvidéki magyarral együtt törölték a választói névjegyzékből és a lakossági nyilvántartásból is, az ennek tényét bizonyító önkormányzati igazolással felkereste az egészségbiztosítót.

-A biztosítóban - mivel egyetemista vagyok - a hallgatói jogviszony igazolását kérték tőlem. Ezt a budapesti iskolámból meg is kaptam, majd akkreditáció céljából elküldtem az oktatásügyi minisztériumba. A választ, illetve a szükséges igazolást pénteken kaptam kézhez, ezzel rögtön elmentem a biztosítóhoz - mondta el az MTI-nek Gubík László. Hozzátette: itt közölték vele, hogy ki kell jelentkeznie az egészségbiztosítóból és az állandó lakhelye elvesztése óta esetleg igénybe vett egészségügyi ellátás költségeit meg kell térítenie a biztosítónak.

Az üggyel kapcsolatban Lomnici Zoltán, az - érintett felvidéki magyaroknak jogi segítségnyújtást biztosító - Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az MTI-nek szombaton adott nyilatkozatában azt mondta: az eljárás biztosan jogellenes, és a mostani eset újabb bizonyíték arra, hogy a szlovák hatóságok jogsértések sorozatával próbálják elérni, hogy minél kevesebb határon túli magyar vegye fel a magyar állampolgárságot. Rámutatott: ezzel a fajta nyomásgyakorlással már a hasonló helyzetbe került Tamás Ilonka néni, a héten 100. születésnapját ünneplő legidősebb felvidéki magyar pedagógus esetében is próbálkoztak a szlovák hatóságok.

-A strasbourgi eljárás megindítását követően meghátrált a szlovák állam, és az ő esetében egy értesítést küldtek arról, hogy betegség és kórházi kezelés esetén nem kell fizetniük az ellátásért - mondta el Lomnici Zoltán.

Közel két hónapja az Emberi Méltóság Tanácsa a magyar állampolgárságukat nyilvánosan felvállaló felvidéki magyarokat érintő - a szlovák állam részéről történt - eljárás kapcsán tiltakozó levelet küldött Ivan Gasparovic szlovák államfőnek, majd Robert Fico kormányfőnek.

-A Tőkés László püspök úrral a szlovák államfőnek címzett levelünkre most érkezett egy semmitmondó válasz, amely azt bizonygatja, hogy Szlovákia nem diszkriminálja a magyar nemzetiségű állampolgárokat. A miniszterelnöktől még nem kaptunk választ - közölte Lomnici Zoltán. Hozzáfűzte: rövidesen egy petíciót terjesztenek az Európai Parlament (EP) elé, amellyel azt szeretnék elérni, hogy az EP ezeknek a jogsértéseknek a megszüntetésére kötelezze Szlovákiát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.