Orbán nem tud veszíteni

Miért éppen most szánta el magát az álláspontja mellett kitartó kormány egy ilyen provokatív lépésre? – teszi fel a kérdést az FT az alkotmánymódosítás kapcsán.

Korán örült Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője az egyházi törvény módosításának. A magyar Országgyűlésben jelenleg megvitatott, és a jövő héten szavazásra bocsátott alkotmánymódosítások visszaállítják az eredeti törvény szövegét, illetve az új alkotmány számos ellentmondásos részét is, amelyet az Alkotmánybíróság és az európai intézmények eredményesen kifogásoltak korábban, mutat rá Magyarországgal foglalkozó cikkében a Financial Times.

"A fordulat nemcsak Iványi lelkészt, de a nemzetközi közösséget is meglepte", írja a brit üzleti lap, emlékeztetve: az új alkotmányt, mint ahogyan a szintén kétharmados parlamenti többséggel elfogadott sarkalatos törvényeket is "alkotmányos puccsként" ítélték el a bírálók. Gyengítik a demokratikus "fékeket és ellensúlyokat", veszélyeztetik a média szabadságát és az igazságszolgáltatás függetlenségét, mondták. 

Az Európai Bizottság, az Európa Tanács, valamint az Alkotmánybíróság változtatásokra bírta rá az Orbán-kormányt és parlamenti többségét, ám 14 oldalnyi alkotmánymódosítás mindezt jórészt a talpáról a fejére állíthatja, figyelmeztetnek a bírálók.

Miért éppen most szánta el magát az álláspontja mellett kitartó kormány egy ilyen provokatív lépésre? – teszi fel a kérdést az FT.

És erre két választ ad forrásai alapján. Egyrészt a Fidesznek nehézségei vannak: a párt népszerűsége visszaesett, ahogyan a gazdaság is. Ezt akarja ellensúlyozni, s egyébként is, mint Boros Tamás, a Policy Solutions elemzőközpont igazgatója rámutat, Orbán rosszul tűri a vereséget, a Fidesznek minden harcot meg kell nyernie. Másrészt, állítja Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem jogászprofesszora, jogi bonyodalmak is szerepet játszhattak: az Alkotmánybíróság egy ítélete arra a kockázatra ébresztette rá a kormányt, hogy ízekre szedheti a fideszes alkotmányt. 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.