Ráijesztettek a politikusokra a hitelminősítők

Komolyan vették Belgiumban a pénteki leminősítést: miután a Standard and Poor’s hitelminősítő rontotta a kétnyelvű királyság adósságbesorolását, a kormányt alakító hat pártnak hétvégén sikerült megegyeznie a költségvetésről és a megszorító csomagról.

Így a piacok nyomására kivételesen nem bukott, hanem létrejönni látszik egy európai kormány, ráadásul több mint ötszázhúsz napos „ideiglenes” állapot után.

A koalíciós tárgyalásokkal megbízott Elio Di Rupo, a miniszterelnöki szék várományosa legutóbb egy hete szeretett volna lemondani, de II. Albert király ösztönzésére posztján maradt. A hétvégén 19 órás maratoni tárgyalások során sikerült egyezségre jutni a kormányt adó szocialisták, liberálisok és kereszténydemokraták között (minden ideológia flamand és vallon párttal is képviselteti magát a kabinetben). Di Rupo, a francia ajkú szocialista azt ígérte, csaknem másfél évnyi hiátus után egy héten belül megalakul a kormány.

Az elmúlt hetekben nagy volt a várakozás, hogy a belga pártok megegyeznek, de az Európai Unió és a piacok is idegesen reagáltak, mikor kiderült, a költségvetésben nincs politikai egyezség. A hírre a tízéves államkötvény hozamai hat százalékig kúsztak fel, megközelítve a lélektani határnak számító 7 százalékot. Az Európai Bizottság pénzügyi szankciókat is kilátásba helyezett: Belgium –  hazánkkal együtt – azon országok közé tartozik, amelyeknek legkésőbb jövőre három százalék alá kell nyomniuk a költségvetési hiányt.

A hétfői kötvénykibocsátáson a piacot még nem nyugtatta meg teljesen a belga bejelentés: a politikai nyilatkozatok láthatóan már nem elegendők a rohamok visszatartására. Belgiumnak sikerült 2 milliárd eurónyi kötvényre vevőt találnia, de viszonylag magas, 5,6 százalékos hozammal a tízéves kötvényekre.

A formálódó kormány jövőre 2,8 százalékos hiányt ígér, és történelmi méretű, 11,3 milliárd eurós megszorítócsomagot tervez végrehajtani. A költségvetési megállapodás 2014-ig szól (2015-re hoznák egyensúlyba a büdzsét), s a felek megegyeztek a strukturális reformok mikéntjében is. A szakszervezetek péntekre több tízezres tüntetést ígértek. A Reuters elemzése szerint a megtakarítások 42 százaléka kiadáscsökkentésből, 34 százaléka új adókból, és 24 százaléka egyéb lépésekből, például a csalások elleni határozottabb fellépésből tevődik össze. A közalkalmazottak fizetését jövőre befagyasztják, a vasút-, és postatársaságnál is megtakarításokkal számolnak. Csökkentik a hadi-, és egészségügyi kiadásokat is. A nyugdíjkorhatár 65 év marad, ám mivel a gyakorlatban a belgák 60 éves korukban már nem dolgoznak, a korkedvezményes nyugdíjkorhatárt 62 évre emelik. Több adót fizetnek majd a bankok és a tőzsdei tranzakciók után is nagyobb lesz a teher.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.