Októberben Európára szabadíthatják a menekültáradatot

Ha az Európai Unió októberig nem adja meg a török állampolgároknak a vízummentességet, Törökország se fogja vissza a Közel-Keletről Európába tartó menekültáradatot – mondta a német Bildnek Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter.

„Nem akarok a legrosszabb forgatókönyvről beszélni. A tárgyalások folytatódnak az EU-val, de világos, hogy vagy minden oldalát betartjuk a megállapodásnak vagy mindet félretesszük” – idézi a Politico Çavuşoğlut, aki arról is beszélt, hogy az Unió részéről a puccskísérlet óta csak fenyegetéseket, sértéseket és egy „totális blokádot” tapasztaltak. 

A halálbüntetés esetleges visszaállításával kapcsolatban megjegyezte, az „EU már most is úgy viselkedik, mintha ez megtörtént volna”, hozzátette, a parlamentnek az a kötelessége, hogy reagáljon a török emberek igényeire és megfontolja felvetéseiket. 

„Ez volt a török történelem legvéresebb puccskísérlete. Az embereket tankok gázolták halálra,  gépekről lőtték őket, amelyek a parlamentet bombázták. Nem feledkezhetünk meg minderről” - mondta.

Çavuşoğlu nyíltan nekiment az osztrák kancellárnak, Christian Kernnek is, aki élesen bírálta a puccskísérlet utáni megtorlásokat. Szerinte Kernnek határozottabban el kellett volna ítélnie a puccskísérletet és az osztrák kormánynak inkább a saját radikális állampolgáraival kellene foglalkoznia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.