„Ha a leendő szlovák államfő Magyarországon élne, már börtönben ülne“

Nem választották újra a szlovákiai Legfelsőbb Bíróság elnökévé Stefan Harabint, aki az illetékes testülettől nem szerezte meg a szükséges számú támogató szavazatokat, miként két kihívója sem. 

Ezért százhúsz napon belül új szavazást kell tartani. A mostani megmérettetést a Pozsonytól csaknem ötszáz kilométerre levő, az ukrán határhoz közeli kisvárosban, Szobráncon (Sobrance) tartották. Harabin így akarta elérni, hogy minél kevesebb újságíró és polgárjogi aktivista jelenjen meg a nyilvános ülésen, de ez sem sikerült neki. Több civil szervezet képviselői „A maffia Harabint választaná!" feliratú pólóban, illetve transzaparenssel jelent meg a voksolás színhelyén.

Az eredménytelen szavazást követően a Legfelsőbb Bíróság megbukott elnöke felháborodva jelentette ki: azért nem szavaztak neki bizalmat, mert Andrej Kiska leendő szlovák elnök már hivatalba lépése előtt kijelentette, hogy nem hajlandó kinevezni őt. – Ha a rövidesen hivatalba lépő államfőnk Magyarországon élne, már régen a börtönben ülne, ugyanis a szomszédos államban Orbán Viktor szigorú törvényt alkotott az uzsorások visszaszorítására és megbüntetésére. Szlovákiában Andrej Kiska volt cégei hetven-nyolcvan százalékos uzsorakamattal hiteleztek, s az áldozatokat még most is a végrehajtók zaklatják – nyilatkozta. 

Megkeresésünkre a március végén megválasztott, a jövő hónap közepén hivatalba lépő szlovák elnök méltatlannak tartotta kommentálni Stefan Harabin kijelentését. Elmondta viszont, hogy hiteleket nyújtó cégeit éppen egy évtizede adta el a szlovákiai Általános Hitelbanknak (VUB). – Sosem küldtünk végrehajtót tisztességes emberekre, akiken akkor is segítettünk, amikor bajba jutottak, s megegyeztünk a további törlesztések feltételeiről. Felléptünk viszont a csalók ellen, akik törvénytelen haszonszerzésre használták ki a hiteleket. Például száz eurós részletösszegért jutottak tévékészülékhez, amelyet háromszázért azonnal továbbadtak, a hitelt viszont senki sem törlesztette – tájékoztatta lapunkat.

Stefan Harabin megbízatási ideje csupán június 22-én jár le. Azért hozta előre a tisztújítást, mert Ivan Gasparovic pozsonyi államfő hét nappal hamarabb távozik a jelenlegi posztjáról, aki minden bizonnyal megerősítené jelenlegi tisztségében, ha addig újraválasztanák őt, amire most már minimális az esélye. Andrej Kiska morális okokra hivatkozva nem hajlandó ezt megtenni. Harabin tegező viszonyban volt Baki Szadiki koszovói drogbáróval, aki éveken át a tátrai luxusvillájából intézte a Törökországból becsempészett, a feketepiacon sok millió eurót fialó kábítószerek értékesítését Nyugat-Európában, s akit egyszer már felmentett a szlovákiai bíróság és csak a közvélemény nyomására ítélt el újra, ezúttal huszonkét évnyi börtönbüntetésre.

Felháborító esetek – köztük Malina Hedvig nyolc esztendős kálváriája és az ellene indított vádemelési javaslat – tömkelege igazolja, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke és számos cinkostársa milyen mélyre züllesztette a szlovákiai igazságszolgáltatást – mutatnak rá a pozsonyi politikai elemzők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.