Gyűrűbe zárták az ellenálló elnököt

Végleg felszámolhatják a választási veresége után hatalmát fegyveres ellenállással biztosító exelnök lázadását. Megfigyelők szerint azonban Gbagbo veresége után is feszült maradhat a helyzet a világ legnagyobb kakaótermelő országában.

Már csak kétezer embere végi Laurent Gbagbo abidjani rezidenciáját, amelyet az ENSZ békefenntartói vettek körbe - közölte a francia védelmi miniszter, Gerard Longuet. A novemberi választások győzteseként az ENSZ által elismert Alassane Outtara így hamarosan a 20 milliós nyugat-afrikai ország egésze felett biztosíthatja az ellenőrzését. Politikailag azonban megnehezíti Outtara helyzetét, hogy hatalmát csak külföldi, francia és ENSZ-támogatással tudja biztosítani. Outtara erői egy hetes harcok árán sem tudták bevenni az ország gazdasági központját, az Atlanti óceán partján fekvő Abidjant, amely Gbagbo hátországának számított. - Az, hogy Gbagbo megtöréséhez a francia légierő és az ENSZ békefenntartók beavatkozása kellett, kétségessé teszi, hogy Outtara egyesíteni tudja a mélyen megosztott országot - mondta a Reutersnek Martin Roberts, az IHS Insight elemzője, a polgárháború elhúzódására figyelmeztetve még Gbagbo legyőzése után is.

Az országot 2000-től tíz éven át irányító Gbagbo azzal vádolja Outtarát, hogy a Nemzetközi Valutaalap egykori munkatársaként francia érdekeket fog képviselni, ha Elefántcsontpart elnöke lesz. Érvelését a francia beavatkozás csak erősíti. Ráadásul Outtara erőit egyre gyakrabban éri az a vád, hogy brutális akciókat hajt végre a civilekkel szemben is: a Nemzetközi Vöröskereszt szerint 800 embert öltek meg egy partmenti város bevételekor. Outtara visszautasította a vádakat.

A világ kakaótermelésének negyven százalékát adó Elefántcsontpart helyzetét azonban bizakodóan értékelik a kakaófeldolgozásban érdekelt vállalatok. - Néhány hét alatt visszatérhet a szállítás a megszokott rendhez - vélte a belga Safmarine szállítmányozási cég vezető beosztottja, Didier Willemse. (Korábban embargót léptettek életbe az ország kakaóexportjára, hogy az ősszel még a teljes tengerpartot uraló Gbagbót elvágják a kakaóbevétel lehetőségétől. Ez Outtara előretörésével fokozatosan szűnt meg.)

A november óta tartó összecsapásoknak hivatalosan 1500 halálos áldozata van és egymillió embert késztetett menekülésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.