Gyurcsány: Messze vannak még egymástól az álláspontok az EU klímacsomagjáról

Nem született áttörés az Európai Unió az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkenteni hivatott límacsomagjáról a kelet-közép-európai országok kormányfőinek és Nicolas Sarkozy francia államfőnek, az uniós soros elnökének szombati gdanski találkozóján. Gyurcsány Ferenc szerint "komoly viták vannak a kérdésről".

Gdanski tanácskozás az Európai Unió energia- és klímapolitikájáról. Csoportkép
Gdanski tanácskozás az Európai Unió energia- és klímapolitikájáról. Csoportkép

Jobban értik egymást a felek, de nagyon messze vannak még egymástól az álláspontok  - mondta Gyurcsány Ferenc szombaton Gdanskban az MTI-nek, miután kilenc közép-kelet-európai ország vezetői és a francia államfő egyeztetést tartottak az Európai Unió tervezett energia- és klímacsomagjáról. 

Magyarország és a volt szocialista országok számára nem elfogadható, hogy a jelenlegi tervezet szerint - az eredeti megállapodással ellentétben - 2005-öt tekintenék viszonyítási évnek a jövőbeli szén-dioxid-kibocsátási kvóták felosztásánál. Nagyon komoly viták vannak a kérdésről, és várhatóan nehezen fog a 27 tagállam megállapodásra jutni a csomagról a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón - mondta a magyar kormányfő.

Nicolas Sarkozy úgy nyilatkozott, hogy haladást értek el a tárgyalásokon, de "még nem jutottak a végére". Meggyőződésének adott hangot, hogy a december 11-én és 12-én esedékes brüsszeli csúcstalálkozón megszületik a megállapodás. 

Donald Tusk lengyel kormányfő szerint a mostani találkozón tettek egy lépést előre, de még mindig sok tennivaló maradt az uniós csúcsig.

Az EU klímacsomagjának célja .


 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.