Gyűlölködik vagy megújul?

Sajátos lengyel konklávét tartanak március 12–13-án Varsóban. Eldől, hogy ki veszi át Józef Michalik érsektől a katolikus püspöki konferencia elnöki posztját. S mivel Európa talán legerősebb római katolikus közösségéről van szó, a poszt nemcsak a vallás, hanem a politika szempontjából is fontos.

A lengyel katolicizmus hatása érvényesül Közép-Európában és a keleti szláv országokban is. Ukrajnában, Fehéroroszországban és Oroszországban több millió embernek sokszor ugyanazt jelenti a lengyel és a római katolikus fogalma. Az új elnököt akkor választja a 130 tagú testület, amikor az egyház több kihívással is szembesül: Ferenc pápa új szemléletet vitt be a kétezer éves szervezetbe, amelynek választ kellene találnia a modern világ kérdéseire. Lengyelországban az egyháznak sokkal mélyebb a részvétele a közéletben és a pártpolitikában, mint más európai országokban. Nem mindegy tehát a társadalomnak, milyen állásfoglalásokkal jelenik meg a püspökök új szószólója.

A lengyel püspöki kar legutóbb azzal keltett az ország határain túl terjedő izgalmat, hogy körlevélben intéztek támadást a „genderideológia” ellen. Ebbe a főpapi értelmezésbe szinte minden olyan lépés, gondolat belefér, amely a nemek társadalmi szerepét a patriarchális mintáktól eltérően fogadja. Támadták a melegek jogainak, az élettársi kapcsolatoknak a szabályozását. Évek óta harcolnak a meddő párokon segítő lombikbébi-eljárás ellen is. Feltételezhető, hogy Ferenc pápa a lengyel papságra is gondolt, amikor azt nyilatkozta, hogy egyesek túl sokat foglalkoznak a szexualitás szabályozásával, miközben megfeledkeznek a szegényekről.

A lengyel egyház vezetőinek többsége eddig a jobboldali és nacionalista ellenzékkel, azon belül is a Jog és Igazságosság párttal (PiS) szimpatizált. A püspöki karban erős rokonszenvezői köre van a Mária Rádiónak és a köré épített médiabirodalomnak, amelyet Tadeusz Rydzik redemptorista szerzetes ural. Rydzik a PiS érdekében mozgósít, és gyűlöli a kormányzó Polgári Platform (PO) pártot, mert ott liberálisokat és zsidókat lát. A lengyel egyház képtelen volt megrendszabályozni Rydzik lelkészt, pedig a Vatikánból is ezt követelték, és a rádió rontja az egyház presztízsét. Rydzik szinte jelképpé emelkedik sokak szemében: ő testesíti meg a mélyen tradicionális, gyűlölködő és kizáró egyházat, szemben Ferenc pápa megújító tanításaival.

A püspökök tanácskozásukat a pápa Evangelii Gaudium kezdetű apostoli buzdításának megvitatásával kezdik, és nyilvánosan értelmezik az argentin egyházfő szavait, amelyeket február első napjaiban római látogatásukkor intézett hozzájuk. A vita egyben esély arra, hogy az elnökségre pályázók kifejtsék az álláspontjukat, és programot hirdessenek.

A lengyel lapokban latolgatják az esélyeket. A püspöki karnak 130 tagja van, de az elnököt csak a 43 megyés püspök közül választják. Választhatnak viszont a segédpüspökök is. A pápa legutóbb tíz új segédpüspököt nevezett ki, az ő szempontjaikat kevesen ismerik. Nem szavaznak a nyugdíjaskorú püspökök, és aligha választanak meg olyan főpapokat, akik öt, illetve tíz éven belül nyugdíjba mennek, vagy olyan püspököket, akik nemrég foglalták el egyházmegyéjüket. A Rzeczpospolita napilap úgy számolt, hogy húsz körüli valódi jelölt lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.