Gyűlölettel szemben tilos a közöny

Az antiszemitizmussal és a rasszizmussal szembeni közönyösség veszélyeire figyelmeztetett Angela Merkel. Az ilyen veszélyes tendenciákkal szemben az egész társdalomnak kell, méghozzá határozottan fellépni – hangoztatta a német kancellár azon a megemlékezésen, ahol vezető német politikusok, közéleti és egyházi személyek együtt hajtottak fejet az 1938 november 9.-i pogroméjszaka áldozatai előtt.

Angela Merkel Német Kancellár Ernst Cramer a holokauszt túlélőjével beszélget a  Rykestrasse-i zsinagógában rendezett megemlékezésen, Berlinben
Angela Merkel Német Kancellár Ernst Cramer a holokauszt túlélőjével beszélget a Rykestrasse-i zsinagógában rendezett megemlékezésen, Berlinben

A kristályéjszaka néven hírhedtté vált erőszak-orgia során a nácik által felheccelt tömegek zsidók lakásait, üzleteit dúlták fel, zsinagógákat gyújtottak fel a hitleri III. Birodalom területén. A több száz halálos áldozatot követelő pogrom a hatmillió zsidó életét követelő holokauszthoz vezető út egyik jelentős állomása volt. A vasárnapi központi megemlékezés helyszíne a tavaly felújított berlini Rykestrasse-i zsinagóga volt, amely hetven évvel ezelőtt szintén lángolt, de a tüzet sikerült eloltani. A zsinagógát ötmillió eurós felújítás után tavaly ősszel adták át.

Merkel arról is beszélt, hogy az emlékezést nemcsak az áldozatokkal szembeni kötelezettség indokolja, hanem az is, hogy a pogromhoz, a kirekesztéshez és a jogfosztáshoz hasonlatos dolgok még egyszer nem fordulhatnak elő. - Tudjuk, hogy azon az 1938. novemberi éjszakán sokan félrenéztek. Egy demokratikus Németország azonban nem engedhet meg ilyen közömbösséget – mondta a CDU elnöki posztját is betöltő konzervatív politikus.

Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke a berlini megemlékezésen határozottabb fellépést követelt az egyáltalán nem halk újnáci mozgalmakkal szemben. Sürgette az idegengyűlölő párt, az „újbarna” NPD betiltását, a „nemzeti demokraták” nemcsak az önkormányzati választásokon aktívak és sikeresek, hanem két keleti tartomány törvényhozásába is bejutottak.
Knobloch beszédében bírálta Christian Wulff alsó-szászországi kormányfőt. A CDU-s politikus a bankárokkal és a menedzserekkel szemben a pénzügyi válság kapcsán megfogalmazott éles kritikákat pogromhangulathoz hasonlította. A 76 éves Knobloch a történelem hiányos ismeretét vetette a 49 éves Wulff szemére, aki egyébként már bocsánatot kért szavaiért.

Knobloch szerint az interneten és a neki címzett halálos fenyegetésekben megnyilvánuló primitív antiszemitizmus mellett nem elhanyagolható a német középosztályban megnyilvánuló zsidó-ellenesség. Különösen fontosnak nevezte, hogy amikor túlélők és tettesek egyaránt eltávoznak az élők sorából, a jövendő generációk is emlékezzenek arra, mit jelentett a kristályéjszaka. A Münchenben született Knobloch a zsidóüldözést családja egyik háztartási alkalmazottjának köszönhetően élte túl, az asszony a kislányt házasságon kívül született gyermekeként rejtegette egy vidéki portán.

A Merkel által említett társadalmi közöny szempontjából több mint elgondolkodtató a Bielefeldi Egyetem felmérése, miszerint a megkérdezettek hatvan százaléka úgy vélte, hogy a holokausztnak több mint hatvan évvel a második világháború vége után nem kellene akkora teret nyújtani.

 

Az unió is megemlékezett a mészárlásról

Blahó Miklós Brüsszel

Két napos rendezvénysorozat keretében emlékeztek meg az uniós tagországok vezetői a kristályéjszaka hetvenedik évfordulójáról. Vasárnap este a brüsszeli Nagy Zsinagógában – amelyet José Manuel Barroso bizottsági elnök a nyáron Európa Zsinagógájává avatott – tartották az első megemlékezést, a pogrom túlélőinek, leszármazottainak jelenlétében.. Aztán hétfőn este az Európai Parlamentben a tolerancia jegyében hangzanak el beszédek. Hans-Gert Pöttering, az európai törvényhozás elnöke szólal fel, illetve Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke és Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő, az Európai Tolerencia és Megbékélési Tanács elnöke. Este díszvacsorán látják vendégül az eseményre Brüsszelbe érkező európai vezetőket, köztük a tagországok külügyminisztereit, akik hétfőn tanácsülést is tartanak az unió központjában.

Ausztria a kristályéjszakára emlékezik

Szászi Júlia Bécs

 Ausztria egyértelműen hitet tesz egy olyan társadalmi-  és világkép mellett, amelyben a legcsekélyebb helye sincs az antiszemitizmusnak, avagy a hitleri ideológia bármely más maradványának – jelentette ki a Kristályéjszaka 70. évfordulója alkalmából Heinz Fischer osztrák államfő.  A hétvégén egész Ausztriában megemlékezéseket tartottak; Grazban, ahol különösen hevesek voltak az atrocitások, tegnap este öt percen át zúgtak  a város katolikus templomainak harangjai.  Az ökuménikus tanács hívó szavára gráziak ezrei vettek részt a néma fáklyás felvonuláson, miután a különböző vallási vezetők rövid beszédben emlékeztek a zsidó áldozatokra, s szégyenteljesnek nevezték, hogy az egyházak nem emelték fel szavukat. Ma a Hofburgban nemzetközi kerek asztal beszélgetést tartanak az antiszemitizmus elleni harcról és a holocaust áldozatai emlékének ápolásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.