Gyújtogatással és anarchiával kezdődött a hongkongi holdújév

Káosz, gyújtogatás és rombolás jellemezte azt a múlt éjszakai hongkongi zavargást, amelyet látszatra a rendőrségnek az engedély nélküli utcai ételárusokkal szembeni fellépése váltott ki - számolt be a kínai holdújév első napján történt erőszakos eseményekről keddre virradóra a helyi South China Morning Post című napilap.
A kínai különleges közigazgatási övezet egyik legforgalmasabb kerületét, Mong Kokot reggelre lezárták, jelenleg csend van a környéken. Az összecsapás első mérlege szerint 48 rendőr megsebesült, négy televíziós és több tüntető megsérült. Huszonnégy embert, köztük egy nőt őrizetbe vettek.

A körülbelül száz, többnyire maszkot, kapucnit vagy sisakot viselő rendbontó dobozokban és rekeszekben a helyszínre szállított téglákkal, üvegpalackokkal dobálta meg közelről a rendőröket, több utcában szemeteskukákat gyújtottak fel, köztéri állványokat döntöttek ki.

A rendőrök egy része idővel rohamfelszerelést öltött, hordozható vízágyút és paprikasprayt vetettek be támadóik ellen, többeket megbotoztak, a földre tepertek és voltak, akik kézi lőfegyverüket is elővették. Két figyelmeztető lövés is eldördült. Az eseményeknek számos nézője volt, a történéseket szintén sisakos fiatalok dokumentálták fényképezőgépeikkel, videokameráikkal.

A minden jel szerint szervezett megmozdulás hátterében híradások szerint a Hongkongi Bennszülöttek nevű szervezet áll, amely a helyi önrendelkezés és részben a függetlenség szószólója.

A rendőrség "szélsőséges elemeknek" nevezte a tüntetőket, akik házilag készített fegyvereikkel és védőpajzsokkal támadtak a rendfenntartókra. A közösségi média beszámolói szerint az őrizetbe vettek között van a helyi törvényhozás egyik képviselőjelöltje, Edward Leung. Leung a zavargások előtt hangosbeszélőn jelszavakat kiabált, hallgatói között többen kék tréningruhát viseltek, amire az ő neve volt írva.

A "bennszülöttek" legújabb felhívásukban máris Leung melletti "választási felvonulásra" toboroznak embereket, s arra kérnek mindenkit, hogy gondoskodjon a szeme, arca védelméről, s hozzon magával védőfelszerelést.

A hongkongi kormányzat hivatalos közleményben ítélte el a rendbontást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.