Győzött Venezuelában a XXI. századi szocializmus

A „chávizták” győzelmével végződtek Venezuelában a tegnap megrendezett önkormányzati választások. Szertefoszlóban azonban a lelkesedés a bolivari forradalom iránt, az ellenzék több kulcsfontosságú pozíciót is megszerzett.

„A vasárnapi választás, bizonyítéka annak, hogy Venezuelában egy demokratikus rendszer működik” – nyugtázta Hugo Chávez a tegnapi önkormányzati választások után, amelyeken szembetűnő ellenzéki előretörés mellett a kormánypárt megőrizte hatalmát. Bár a 22 szövetségi államból 17-ben szereztek többséget a „chávizták” vagyis a  Venezuelai Egyesült  Szocialista Párt (PSUV) képviselői, az ellenzék megszerezte Caracas főpolgármesteri tisztségét, kormányzójelöltje pedig a két legnagyobb lakosságszámú államban, Mirandában és az olajban gazdag Zuliában is győzött.

Hugo Chavez pártja nyert a venezuelai helyhatósági választásokon, de több fontos városban az ellenzék diadalmaskodott, mint a képen látható Maracaibóban
Hugo Chavez pártja nyert a venezuelai helyhatósági választásokon, de több fontos városban az ellenzék diadalmaskodott, mint a képen látható Maracaibóban

Ez utóbbi már csak azért is fájó kudarc a PSUV számára, mert a személyesen Chávez vezérletével zajló kormányzati kampány egyik fő céltáblája Zulia ellenzéki kormányzója, Manuel Rosales volt, aki ezután Maracaibo polgármesteri tisztségét is magáénak tudhatja.

Adan Chávez azonban megvédte a család becsületét. Az elnök idősebb testvére kiélezett küzdelemben, de győztesen került ki a Barinas állami párharcból és átvehette édesapjától a kormányzói marsallbotot.

A választási bizottság szerint a részvétel 65,45 százalékos volt, ami kiugró választói aktivitásról tesz tanúbizonyságot. A 17 millió választópolgár 22 kormányzóról, 328 polgármesterről, valamint több száz tartományi és helyhatósági tanácsnokról szavazhatott. Négy évvel ezelőtt az önkormányzati választásokon 20 államban győzedelmeskedett a PSUV.

A csorba annak tudható be, hogy az egy évtizednyi uralom mellett is szolíd népszerűségnek örvendő Chávez, láthatóan nem tudja letörni a meredeken növekvő bűnözési statisztikákat, a mérhetetlen korrupciót, a romló közszolgáltatásokat és a kétszámjegyű – közel 40 százalékos – inflációt.

Az ellenzék máris párbeszédkészségét hangoztatta a kormányzattal. Antonio Ledezma, Caracas új polgármestere együttes munkára szólította fel Chávezt a fővárost sújtó bűnözési hullám megfékezésében. „Venezuela térképe megváltozott” – kommentálta Rosales az ellenzéki előretörést.

A PSUV nem rendült meg a pozícióvesztéstől – legalábbis a pártnyilatkozatok erre engednek következtetni. Alberto Muller szóvivő elengedte a füle mellett a párbeszédre való felhívásokat: „Mi vagíyunk a vezetőpolitikai erő, és nem látjuk az ellenzék győzelmét a vörösbe játszó politikai térképen” – szögezte le.

Chávez egyébként „a  forradalom, a szocializmus és Venezuela szempontjából döntőnek" állította be a megméretést, amelynek eredménye szerinte ékes bizonyítéka annak, hogy Venezuelában egy demokratikus rendszer működik, ahol a nép akaratát tiszteletben tartják. Szerinte a választások romba döntik azt a sokak által fenntartott tézist is, miszerint országában egy diktatorikus rendszer uralkodik. Az államfő nagyratörő ambícióinak népe egyszer már gáncsot vetett tavaly, amikor néhény tízezernyi szavazattal ugyan, de elbukott népszavazási kísérlete az elnöki mandátum időtartamának eltörléséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.