Győzhetnek a melegek az ír népszavazáson

Írország ma történelmet írhat. Az azonos neműek házasságáról szóló referendum szavazatainak számlálását szombaton reggel kezdték meg, a részvételi arány pedig igen magas. Volt olyan szavazókör, Dublin és környéke, ahol a szavazók 60 százaléka leadta a voksát.

A közvélemény-kutatások szerint az ír szavazók körülbelül hatvan százaléka várhatóan támogatja majd a melegházasság engedélyezését, a jogot így az ír alkotmányba is belefoglalnák.

A népszavazáson való részvétel szokatlanul magas volt, az RTE, az ír állami televízió az ország néhány részén 60 százalékos részvételi arányt valószínűsít. A The Irish Times arról számolt be, hogy Dublinban a szavazók 65 százaléka vett részt a referendumon.

Írországban – amely hosszú időn át Európa egyik legkonzervatívabb országának számított – az elmúlt évtizedekben rohamosan nőtt a melegek támogatottsága. A szigetországban ráadásul 1993-ig tabunak számított a homoszexualitás, most mégis úgy tűnik, hogy az igennel szavazók aránya legalább 60 százalék lesz - írja a CNN.

Meleg pár Dublinban
Meleg pár Dublinban
Cathal McNaughton / Reuters

A hívő katolikus ír miniszterelnök is támogatja az azonos neműek házasságát. Enda Kenny az utolsó élő televíziós interjújában arra kérte a szavazókat, hogy voksoljanak az igenek a szeretetre és az egyenlőségre.

Aodhán Ó Ríordáin ír esélyegyenlőségért felelős államtitkár Twitteren a következőt írta: "Bejelenteni valóm van, a legfontosabb urnák nyitva vannak. Ez egy igen. És elsöprő győzelem Dublinban. És olyan büszke vagyok rá, hogy ír lehetek!"

Leo Varadkar egészségügyi miniszter, aki elsőként vállalta fel másságát az erősen katolikus Írországban, azt mondta, a kampány majdnem olyan volt, mint egy társadalmi forradalom. Az RTE-nek azt nyilatkozta, a Dublinban már összeszámolt szavaztok 75 százaléka az azonos neműek házassága mellett szól. Néhányan azok közül, akik a nemleges válaszadásra biztatták a szavazókat, máris elismerték a vereséget.

Egy ír katolikus csoport, az Iona Intézet igazgatója, David Quinn is kijelentette, meggyőző győzelmet arattak az igen pártiak.

A szavazatok számlálása ma reggel kezdődött, amint lesznek eredmények, beszámolunk róla.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.