Győzelmet ünnepelnek, háborús bűnökkel vádolják őket

Három éve ért véget Srí Lankán a 26 évig tartó polgárháború. Az ország katonai parádéval emlékezik, a tamil kisebbség szerint azonban nincs ok az ünneplésre.

A polgárháború az 1980-as években kezdődött, a tamil kisebbség önrendelkezést akart a főleg szingalézek lakta országban. A harcok főleg az északi tamil területeken zajlottak, de a tamil lázadók a fővárosban, Colombóban is követtek el öngyilkos merényleteket. A háború 2009-ben ért véget a tamilok leverésével. Az összecsapásokban összesen hetvenezren haltak meg, és mindkét felet azzal vádolják, háborús bűnöket követtek el a civil lakosság ellen. Ezért a nagyszabású megemlékezést - főleg a tamil kisebbség tagjai közül - többen is kifogásolják.

Évente megünneplik, hogy leverték a tamilokat
Sri Lankan army soldiers march during a War Victory parade in Colombo May 19, 2012. Sri Lanka on Saturday held a military parade and memorial for fallen soldiers to mark the third anniversary of the defeat of the Tamil Tigers, which ended a quarter-century civil war in the Indian Ocean nation. REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Sarath Fonsekát, a tamil lázadók elleni harc vezérét nemsokára szabadon engedik. 2010-ben ő is indult az elnöki székért, alul maradt azonban Mahinda Rajapaksával szemben. Ezután korrupció vádjával bebörtönözték. Tiran Alles, Fonseka parancsnok egyik segítője szerint az elnök megígérte, ma elrendeli a szabadlábra helyezést, de nem lehet tudni, hogy ezután mi lesz a következő lépés.

A külügyminiszter ugyanis éppen Hillary Clintonnal tárgyal Washingtonban, megpróbálja elhárítani a háborús bűntettek vádját. Habár az Egyesült Államok szerint Fonseka politikai fogoly, ha kiengedik, akkor az emberi jogok megsértése miatt kell felelnie, ugyanúgy, ahogy a vele szemben álló politikai vezetőknek is.

Az ünneplés ráadásul az etnikai ellentéteket is kiélezi. R Sampanthan, a legnagyobb tamil párt vezetője szerint ideje lenne abbahagyni a „győzedelmeskedő” megemlékezéseket. –A tamil tigriseket leverték, ezt mindenki tudja. De nem segíti a megbékélést, ha évente megünneplik a győzelmet.

Az ellentétek már odáig fajultak, hogy nem mindenkinek engedik, hogy részt vegyen a megemlékezésen. Pénteken például a főleg tamilok lakta Jaffna városában egy egyetemi egyesület fiatal vezetőjét fémrudakkal ütötték, mert el mert látogatni egy ünnepségre, ahol a háború civil áldozataira emlékeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.