Győzelmet hirdettek a riválisok Afganisztánban

Már az első fordulóban győztünk! – állította mindkét fő afgán elnökjelölt tábora pénteken, a csütörtöki elnökválasztás után.

Hamid Karzai kampányfőnöke közölte, hogy a hivatalban lévő afgán elnök már az első fordulóban megszerezte a győzelmet. Abdullah Abdullah elnökjelöltnek, Karzai fő vetélytársának csapata ezzel szemben ma azt állította, hogy az eddigi részleges eredmények alapján az ő jelöltjük áll az élen.

A független választási bizottság szóvivője, Zekria Barakzai azonban nem erősítette meg a Karzai győzelmére vonatkozó bejelentést. Fazl Szangcsaraki, Abdullah szóvivője azonban így reagált a Karzaitábor kijelentésére: „Ez nem igaz. Mi is azt mondjuk, hogy talán nem lesz szükség második fordulóra, és Abdullah győzött.”

A kampány során Karzai célja az volt, hogy elkerülje a második fordulót: ehhez a szavazatok több mint 50 százaléka kell. A választás előtti utolsó közvéleménykutatások Karzai előnyét jelezték, azzal, hogy esetleg második fordulóra lesz szükség Abdullahhal, a volt külügyminiszterrel szemben, aki erős támogatást élvez az északi országrészben. A tálibok fenyegetései miatt Karzai bázisán, Dél-Afganisztánban sajtóértesülések szerint alacsony volt a részvétel.

A választási bizottság szerint a 17 millió regisztrált szavazó fele járult az urnákhoz, jóval kevesebben, mint 2004ben, amikor a szavazók 70 százaléka voksolt. Az elnökválasztás hivatalos végeredményét csak szeptember 17-én teszik közzé, bár a szavazatok összeszámlálása már befejeződött. Daúd Ali Nadzsafi, a választási bizottság vezetője pénteken úgy nyilatkozott, hogy az előzetes eredményeket sem teszik közzé keddig.

Nem kizárt, hogy az eredmény kihirdetése után zavargások törnek ki, hiszen sokan attól tartanak, a jelenlegi elnök elcsalja a választást, ugyanakkor Abdullah többször jelezte: nem áll ilyen megmozdulás élére. Richard Holbrooke, az amerikai elnök afganisztáni-pakisztáni különmegbízottja még csütörtökön közölte: biztos benne, hogy a választások eredményét vitatni fogják a jelöltek.

Eközben tálib lázadók péntekre virradóra megtámadtak egy szavazólapokat szállító járművet az északi Balh tartományban, megölték a független választási bizottság egyik illetékesét, és felgyújtották a  szavazólapokat tartalmazó dobozokat – közölte az afgán hadsereg  egyik tábornoka pénteken.

Abdullah Abdullah, Hamid Karzai
Abdullah Abdullah, Hamid Karzai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.