Győzelem napi parádé Moszkvában – Putyin a Krímbe látogatott

A szokásosnál tovább – mintegy egy órán át – tartott és több haditechnikai eszközt vonultatott fel Moszkvában a második világháborús szovjet győzelem 69. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi díszszemle. A fegyveres erők 11 ezer tagja, többek között katonai főiskolások és középiskolások masíroztak végig a Vörös téren, ahol most jelent meg először több, a közelmúltban hadrendbe állított fegyver, például TOR-M2U típusú légvédelmi rakétarendszer.
A légi parádéban – a győzelem évfordulójára utalva – 69 repülőgép és helikopter vett részt.

Ünnepi szónoklatában Vlagyimir Putyin elnök egyebek között arról beszélt, hogy „a szovjet nép vasakarata, bátorsága és kitartása mentette meg Európát a rabságtól". Mindig őrizni fogják ezt a „szent és múlhatatlan igazságot", nem engedik meg az árulást, a hősök elfeledését – hangoztatta.

Putyin az ukrajnai helyzetről nem tett említést, a beszámolók azonban megemlítik, hogy a csaknem két hónapja Oroszországhoz csatolt félszigeten, Szevasztopolban állomásozó orosz fekete-tengeri flotta a korábbinál nagyobb szerepet játszott a Vörös téri díszszemlén.

Szevasztopolban ezer katona és több mint negyven haditechnikai eszköz vonult fel a győzelem napi ünnepségen, de a kikötővárosban helyi idő szerint délután négykor még lesz egy tengeri és légi parádé is, amelyen – a város felszabadításának 70. évfordulójára emlékezve – egyebek között az orosz légierő hetven repülőgépe és helikoptere vesz részt. A rendezvényen Putyin államfő is ott lesz, noha nyugati politikusok, köztük Angela Merkel német kancellár óvta ettől, mondván, az erődemonstráció csak súlyosbítja az ukrajnai válságot.

Kijevben visszafogottan, a rendfenntartó erők fokozott készültsége mellett emlékeztek meg a második világháború európai befejezésének évfordulójáról, attól tartanak ugyanis, hogy provokációk, merényletek zavarhatják meg a rendezvényeket. Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök, Arszenyij Jacenyuk kormányfő és – a februárban megbuktatott Viktor Janukovics kivételével – Ukrajna korábbi államfői virágot helyeztek a háború áldozatainak emlékét őrző örök lángnál.

Turcsinov ünnepi küszöntőjében egyebek közt hangoztatta: „őszintén tiszteljük a felszabadítóinkat, akik hősiesen megvédelmezték elidegeníthetetlen jogukat arra, hogy szabadin éljünk a szülőföldünkön".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.