Gyorsulhat az iraki kivonulás

Az Egyesült Államok felgyorsíthatja iraki kivonulását – vélte szerdán Bill Gates amerikai védelmi miniszter, aki előre be nem jelentett látogatáson járt az arab országban. Szerinte valószínűleg egy dandár idő előtti távozására kerül sor.

– A kivonás üteme felgyorsulhat. A biztonsági feltételek javulnak Irakban – mondta látogatása után Gates újságíróknak az őt  Irakból Törökországba szállító katonai repülőgép fedélzetén.

Robert Gates amerikai katonákkal iraki látogatásán
US Secretary of Defense Robert Gates (C) speaks with troops from the 4th Brigade, 1st Armored Division's Advise and Assist Mission at COB Adder in Tallil on July 28, 2009. Gates, on a previously unannounced mission, urged Iraq's communities to settle political differences before US troops leave by the end of 2011. REUTERS/Jim Watson/Pool (POLITICS MILITARY)

A védelmi miniszter az északi-iraki kurd régióban tárgyalt  Maszúd Barzanival, a régió frissen újraválasztott elnökével. Kedden  Gates Núri al-Máliki kormányfővel találkozott Bagdadban.

Az amerikai csapatok Irakból történő teljes kivonását 2011  végére tervezik. Barack Obama amerikai elnök korábban bejelentette:  a harcoló csapatokat 2010. augusztus 31-ig kivonják az országból,  ahol 30-50 ezer katona marad tanácsadói és kiképzői feladatkörrel.
Gates - akinek ez a tízedik iraki útja védelmi miniszterként -  azért utazott az észak-iraki kurd autonóm régióba, hogy megpróbáljon  közvetíteni a bagdadi központi kormány és a kurdok közötti területi  vitában.

Bagdadban és Washingtonban attól tartanak, hogy erőszakba  torkollhat az iraki központi kormány és a kurdok közötti, az utóbbi  időben elmérgesedett vita, összecsapások törhetnek ki az iraki  hadsereg és a pesmerga erők között. A nézeteltérés középpontjában  Kirkuk város kőolajban gazdag környékének hovatartozása áll. A  kurdok az észak-iraki autonóm régió részének tekintik a területet,  és népszavazást rendeznének arról, hogy Kirkuk és körzete a bagdadi  kormány felügyelete alatt maradjon, vagy a kurd autonóm területhez  tartozzék-e. A nagyváros arab és türkmén lakói tartanak a kurd  hegemóniától.

Ray Odierno tábornok, az Irakban állomásozó amerikai haderő  parancsnoka úgy fogalmazott, a leginkább ez a területi vita táplálja  az arab ország ingatagságát. Gates előzőleg úgy nyilatkozott, Washington kész  segíteni, hogy megoldódjanak a "határok és szénhidrogének körüli  viták", amelyekkel kapcsolatban, mint mondta, "a politikai folyamat  iránti, szavakban és tettekben is megnyilvánuló elkötelezettségre van szükség".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.