Gyorsreagálású haderőt hoznak létre szovjet utódállamok

Hadműveleti gyors mozgatású erőt hoz létre a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB). A döntést szerdán Dimitrij Medvegyev jelentette be a tagállamok államfőinek moszkvai tanácskozása után.

Hadműveleti gyors mozgatású erő létrehozása mellett döntött a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB). A döntést szerdán Dmitrij Medvegyev orosz államfő jelentette be Moszkvában, a tagállamok államfőinek szűk körű tanácskozása után.

Az Oroszországot, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt, Örményországot és Üzbegisztánt tömörítő szervezet államfői hosszú vita után egységes véleményre jutottak a kollektív reagálási erő megteremtésének szükségességéről  - mondta az orosz elnök a szervezet vezető testületének kibővített  ülését megnyitva.

Medvegyev bejelentéséhez Szerzs Szargszján örmény államfő hozzátette, hogy a kollektív hadműveleti gyors mozgatású erők létrehozásáról szóló dokumentumokat az államfők aláírták. Szargszján hozzáfűzte azt is: a megállapodást Üzbegisztán is aláírta, de a többi résztvevőtől eltérő állásponton volt. Mint az Interfax orosz hírügynökség jól tájékozott forrásból megtudta, ez a külön álláspont azt jelenti, hogy Üzbegisztán nem kíván a létrehozandó erőben állandó jelleggel részt venni, hanem csak ideiglenesen vezényli egységeit egy-egy hadművelethez. Az értesülés szerint ez nem érte váratlanul a csúcs résztvevőit,  mivel ezt képviselte Üzbegisztán az előkészítés során is.

Vitalij Sztrugovec, az ODKB sajtótitkára kifejtette: Üzbegisztán katonáival kész állandó alapon részt venni a hadműveleti gyors mozgatású kollektív erőkben, viszont ellenzi a rendkívüli helyzetek  minisztériuma, a kábítószer-ellenőrző hatóság, a belügyi erők és más különleges szolgálatok bevonását.

Iszlam Karimov üzbég államfő Sztrugovec szerint kifejtette, hogy külön álláspontja csak "a jelenlegi szakaszra" vonatkozik, de bizonyos körülmények között, külön döntés alapján Üzbegisztán is kész arra, hogy egy-egy hadműveletben olyan egységekkel is részt vegyen, amelyek bekapcsolását állandó jelleggel most nem tartja szükségesnek.

Szergej Prihogyko, az orosz elnök tanácsadója a tanácskozás előtt elmondta: ez az erő a tervek szerint állandó harckészültségben lesz, egységes parancsnokság alatt áll és állandó állomáshelye Oroszország területén lesz. Feladatai közé az esetleges háborús agressziók visszaverése tartozik, továbbá részvétel a nemzetközi terrorizmus és a szélsőségesség erőszakos megnyilvánulásai elleni harc különleges hadműveleteiben, a határokon átnyúló szervezett bűnözés elleni fellépésben, valamint a természeti csapások és  műszaki hiba okozta rendkívüli helyzetek következményeinek felszámolásában.

Jelenleg az ODKB kollektív erői léteznek már, de csak a szerdai döntés nyomán jöhet majd létre az egységes parancsnokság és az állomáshely.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.