Gyorsított ausztrál kivonulás Afganisztánból

Egy évvel a tervezettnél korábban, jövő év közepéig hagyná el a másfél ezer fős ausztrál kontingens Afganisztánt. A munkáspárti kormányfő döntése az ellenzék szerint a jövő évi szövetségi választásnak szól.

Idén megkezdi Ausztrália csapatai kivonását Afganisztánból – jelentette be Julia Gillard. Az ausztrál kormányfő ígérete szerint a másfél ezer fős kontingens 2013 végére elhagyja a közép-ázsiai országot. A pontos menetrend a májusban esedékes chicagói NATO-konferenciára készül el. Ausztrália adja a legnagyobb erőt Afganisztánban a NATO-n kívüli országok közül, és az eredeti tervek szerint 2014 végéig maradtak volna, összhangban a teljes nemzetközi erők kivonásának menetrendjével. Gillard ugyanakkor hangsúlyozta: országa később is kiveszi részét az afganisztáni rendezésből, és vállalja az afgán biztonsági erők kiképzését és finanszírozását 2014 után is – emlékeztetett a Reuters. A nemzetközi erők 2014-re fokozatosan átadnák az ellenőrzést a helyi erőknek.

Kérdés azonban, hogy mennyire lesznek képesek a helyi erők biztosítani a kontrollt Afganisztán felett. A bizonytalanságot csak növelte a tálib erők vasárnapi összehangolt támadása Kabul ellen. Az összecsapásokban tucatnyi rendőr, civil és lázadó vesztette életét. Tűzharc folyt a diplomáciai negyed környékén is, amelyet több robbanás rázott meg. Hamid Karzai afgán elnök a NATO erőit is okolta abban, hogy a támadást nem sikerült megakadályozni. (Igaz, korábban épp az elnök követelte, hogy a nemzetközi erők mielőbb számolják fel országszerte kisebb bázisaikat, és csak néhány nagyobb állomáson összpontosuljanak.)

A gyorsított ausztrál kivonulásról szóló döntés az ellenzék szerint a jövő évi szövetségi választásokkal áll összefüggésben, amelyeken a felmérések alapján a Gillard képviselte Munkáspárt rossz esélyekkel indulna. – Szégyen lenne, ha tizenkét év afganisztáni szolgálat és harminc katona elvesztése után a misszió nem a szakértő katonák helyzetértékelése alapján, hanem otthoni politikai szempontoktól vezéreltetve érne gyorsított módon véget – idézte a Guardian az ellenzéki George Brandis szenátort. Igaz, az ellenzék nem kritizálja a kivonulás népszerű öltetét. Az ellenzéket vezető Tony Abbott ugyanakkor megjegyezte: lehetségesnek tartja a misszió mielőbbi befejezését, és támogatja azt.

A kivonulás és a választások közötti összefüggés nem csak Ausztráilában merült fel: a közelgő választásokra készülő francia elnök is gyorsított kivonulásról döntött korábban. Nicolas Sarkozy tervei szerint a 3600 fős francia csapatok 2013 végére hagyják el Afganisztánt.

A körülbelül 130 ezer fős nemzetközi kontingens javát, 90 ezer katonát az Egyesült Államok adja, mögöttük a második nem egészen tízezer fővel Nagy-Britannia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.