Gyors változásokat ígér a marokkói király

VI. Mohamed marokkói király trónra lépése 12. évfordulója alkalmából mondott beszédében az új parlament gyors megválasztását szorgalmazta, és hogy az új kormányfőt a választáson győztes párt jelölhesse ki soraiból.

Gyors választásokat, az algériai-marokkói határ újbóli megnyitását és a szomszédos Algériával való kapcsolatok teljes rendezését ígérte szombati trónbeszédében VI. Mohamed marokkói király.

Az észak-marokkói Tangerben trónra lépése 12. évfordulója alkalmából mondott beszédében az uralkodó az új parlament gyors megválasztását szorgalmazta, hogy az új kormányfőt a választáson győztes párt jelölhesse ki soraiból.

A marokkóiak több utcai tüntetés után július 1-jén rendezett népszavazáson 98 százalékos többséggel fogadták el az alkotmánymódosítást, amely az uralkodó mindenekfelettiségét fenntartva megerősíti a kormányfő hatáskörét. A király a választás pontos időpontját nem közölte, de figyelmeztetett, hogy minden késlekedés csökkentheti az új reformok kínálta lehetőségeket. A választás időpontjáról jelenleg folynak a tárgyalások a belügyminisztérium és a pártok között.

A politikai pártokhoz fordulva az uralkodó felkérte őket: kettőzzék meg erőfeszítéseiket hogy az állampolgárok, főként a fiatalok megbékéljenek a politikával.

A demokráciapárti tüntetők magját a fiatalok és az iszlamisták alkotják. Az alkotmányreform elfogadása ellenére a Február 20. mozgalom fiataljai folytatják a nagyvárosokban a tüntetéseket mélyreható reformokat követelve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.