Gyors uniós csatlakozásért lobbiznak a horvátok

Harminchárom országból vártak képviselőket a pénteken zárult, kétnapos dubrovniki regionális tanácskozásra. Csak a házigazda, Horvátország szempontjából legfontosabb két térségi szereplő maradt távol: Szerbia és Szlovénia.

Az előbbi küldöttsége azon sértődött meg, hogy külügyminiszterét, Vuk Jeremicset a szervezők nem hagyták felszólalni az immár negyedszer megrendezett Croatia Summitnyitó ünnepségen. Utóbbi kormányfője, Borut Pahor annyit üzent Jadranka Kosornak, az alig néhány napja hivatalába lépett horvát miniszterelnök asszonynak, hogy inkább mielőbb jöjjön el hozzá kétoldalú tárgyalásra a határvitáikról.

A horvát sajtó – amely igen gyorsan levette címlapról a nyíltan lobbiterepnek nevezett Croatia Summitot – is úgy ítélte meg pénteken, hogy Jadranka Kosor törekvései nem találtak nyitott kapukra. A horvát kormány új vezetője ugyanis azt üzente Európának Dubrovnikból, hogy elvárja a segítséget az uniós csatlakozási tárgyalásaik felgyorsításához.

Carl Bildt az esemény fővédnöke, úgy is, mint az Európa élén mostantól elnöklő svédeket képviselő külügyminiszter viszont diplomatikusan az egész Nyugat-Balkán integrációjának fontosságáról beszélt, arra a kérdésre pedig, hogyan kaphatna Horvátország a válságkezeléshez támogatást, a klímaváltozás aktuális kérdéseinek fontosságát hangoztatta.

Bajnai Gordon magyar miniszterelnök, aki részt vett és fel is szólalt a tanácskozáson, pénteken telefoninterjút adott a Népszabadságnak, amelyben kiemelte: hazánknak, mint a térség egyik zászlóvivőjének, és kiemelt befektetőjének, elemi érdeke a balkáni országok biztonságát, és fejlődését lehetővé tevő NATO-, valamint uniós csatlakozások támogatása. Mint mondta: különösen igaz ez Horvátország esetében, amely szerinte stratégiai partnerünk, fő szövetségesünk, és a „többiek előtt söpri az utat”.

– Nem kell szerepzavarba esnünk, és a Croatia Summitot a G8-tanácskozásával összehasonlítanunk – fogalmazott Bajnai – Mi nem globális kérdésekről cseréltünk eszmét Dubrovnikban, viszont számos olyan témát érintettünk, ami nekünk is, és a szomszédainknak is létfontosságú.  A magyar kormányfő példaként említette a válságkezelést, és az energetikai stabilizációt biztosító, Horvátországot Magyarországgal összekötő gázvezeték mielőbbi kiépítését.

Bajnai Gordon magyar és Jadranka Kosor horvát miniszterelnök a dubrovniki csúcson
Dubrovnik, 2009. július 10. Bajnai Gordon magyar és Jadranka Kosor horvát miniszterelnök kezet fog, mielőtt a két politikus megbeszélést tartott a Croatia Summit 2009 konferencián Dubrovnikban, a Dubrovnik Palace Hotelben. MTI Fotó: Kovács Attila 2009-07-10,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.