Az unió harcba száll az államadóssággal

Automatikusan büntetnék a túlköltekező uniós államokat. Ha nem mennek bele, akkor csak az eurózónára vonatkoznak majd a Merkel és Sarkozy által megálmodott új szabályok.

Szerződésmódosítás automatikus büntetésekkel – állapodott meg az óriási nyomás alatt tárgyaló Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök hétfőn Párizsban. Az eurózóna két legnagyobb gazdaságának vezetője válságkezelő javaslattervezetben egyezett meg, amelynek tartalmát szerdán levélben küldik meg Herman Van Rompuynak, az Európai Tanács elnökének, hogy aztán a csütörtökön és pénteken Brüsszelben összegyűlő állam- és kormányfők megvitassák.

A „Merkozy” páros által felvázolt megállapodás – amely több kérdést nyitva hagy – alapvetően a kancellár kézjegyét hordozza magán: az euró­kötvények bevezetését nem támogatják (pedig ennek azonnali pozitív hatásáról Sarkozy még megpróbálta meggyőzni Merkelt), és „nem kommentálták” az Európai Központi Bank szerepvállalását sem. Pedig ezt a két lépést nagyon várta a piac.

A francia elnök – aki múlt pénteki beszédében a nemzetek feletti, demokratikus felhatalmazással nem rendelkező szervek felügyeletétől óvta a nemzeti költségvetéseket – sikert is elért a kancellárral szemben. A francia–német megállapodás szerint ugyanis az Európai Bíróság nem fogja megvétózni a nemzeti költségvetéseket. Azt ellenőrzi majd, hogy a szerződésmódosításban harmonizált, és minden tagállami alkotmányban belefoglalt „aranyszabály” (azaz a hiánycél három százalék és a GDP-hez viszonyított államadósság 60 százalék alatt tartása) „elégséges-e”, teljesíti-e a szerződésben előírtakat. A Merkozy páros abban is megegyezett, hogy szerződésbe kell foglalni – valószínűleg egy korábbi csomagban foglalt szabály alapján – a célszámokat megszegő államoknak büntetésül járó szankciókat.

Visszatáncolt Merkel az adósságleírással kapcsolatban: ebbe többé nem fogják bevonni a magánszektort. Az október végi csúcson az európai vezetők megegyeztek a magánszektorral a görög adósság részleges leírásáról, ez azonban csak idegessé tette a piacokat, és megnövelte más eurózóna-tagok finanszírozásának költségeit. A német kancellár azt mondta, Görögország esete egyszeri volt, és meg kell mutatni, hogy Európa biztonságos hely a befektetéseknek. – Európában az a szabály, hogy az adós visszafizeti adósságát – üzent a piacoknak Nicolas Sarkozy. Megegyeztek abban is, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitás Alapot (EFSF) felváltó Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), az eurózóna állandó mentőalapja 2013 helyett már 2012-ben életbe lép.

Két vezető megerősítette: szeretnék, ha az összes uniós tag csatlakozna a szerződésmódosításhoz, de gyorsan kell lépni, így ha ez nem megy, akkor csak az eurózóna 17 országára fog vonatkozni az új szabályrendszer. Terveik szerint márciusra aláírnák a kész szöveget, és utána kezdődne a ratifikáció – már a francia elnökválasztás után. Az is kiderült, havonta fognak találkozni az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy megvitassák az európai versenyképesség növelésének lehetőségeit.

Az egyezség elemzők szerint értelmezhető „fiskális egyezményként”, amelyről a múlt héten Mario Draghi, az Európai Központi Bank vezetője mint feltételről beszélt ahhoz, hogy a jegybank agresszívebben vegyen részt a piacon. Az európai bankok megerősítésére Merkel és Sarkozy egyelőre nyilvánosan nem tettek javaslatokat.
Mario Monti olasz miniszterelnök 30 milliárd eurós megszorítócsomagot jelentett be, amitől azt remélik, hogy sikerül egyensúlyba hozni a költségvetést. A piacok jól fogadták a bejelentést: az olasz tízéves államkötvény hozama 6 százalék alá csökkent a nap folyamán. A görög parlament kedden szavaz a 2012-es megszorítócsomagról, amelynek elfogadása a második mentőcsomag feltétele.

Merkel és Sarkozy egy közös sajtótájékoztató után decemberben. Párhuzamos lépések
France's President Nicolas Sarkozy (R) escorts German Chancellor Angela Merkel following a joint news conference at the Elysee Palace in Paris December 5, 2011. France and Germany have agreed on a series of reforms to address the euro zone sovereign debt crisis that will be presented to the EU President on Wednesday. REUTERS/John Schults (FRANCE - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.