Gyökeresen átalakul a spanyol kormány

Gyökeresen átalakította kormányát José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök, aki azért döntött a kormány átformálása mellett, mert az elmúlt időszakban jelentős mértékben visszaesett pártja népszerűsége.

Zapatero szerdán Madridban a Moncloa Palotában tartott sajtótájékoztatón maga jelentette be hivatalosan a  változásokat, amelyek szinte az összes miniszteri tárcát érintik. A kormány második számú embere, az első miniszterelnök-helyettesi posztot elfoglaló Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszter lesz, aki a tisztségben María Teresa Fernández de la Vegát váltja fel. Rubalcaba korábbi pozícióját megtartva ezentúl kormányszóvivői feleadatokat is ellát. A külügyminiszteri feladatokat 2004 óta ellátó Miguel Ángel Moratinos helyére az eddig az egészségügyi tárcát irányító Trinidad Jiménez kerül. A kabinetnek több olyan új tagja is lesz, akik most először látnak majd el miniszteri feladatokat.

Zapatero ezen felül megszünteti az esélyegyenlőségi, illetve a lakásügyi tárcát, amelyek feladatát az egészségügyi, valamint a fejlesztési minisztérium hatáskörébe helyezi át. Az elmúlt hat évben ez már a nyolcadik alkalom, hogy Zapatero kormánya átalakítására szánta el magát. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) elnöke 2004 óta látja el a miniszterelnöki tisztséget.

Értesülések szerint Zapatero most azért döntött a kormány átformálása mellett, mert az elmúlt időszakban jelentős mértékben visszaesett pártja népszerűsége. Spanyolországban a következő parlamenti választásokat 2012-ben tartják.

A kormány újult erővel dolgozik majd tovább a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést elősegítő reformok keresztülvitelén - mondta el Zapatero újságírók előtt.

Jose Luis Rodriguez Zapatero. Újult erővel
Spanish Prime Minister Jose Luis Rodriguez Zapatero addresses the media during a news conference at Madrid's Moncloa Palace December 30, 2009. Spain takes over the presidency of the European Union for six months from Jan. 1, with ambitious aims of securing the bloc's economic recovery even as it tackles severe challenges to its economy at home. REUTERS/Susana Vera (SPAIN - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.