Gyógyszereket szállíthat a WHO Aleppóba

Szíria engedélyezte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) orvosi eszközöket és gyógyszereket szállítson Aleppo város bizonyos zónáiba, valamint két másik, főváros közeli térségbe.
Elizabeth Hoff, az ENSZ-ügynökség szíriai képviselője megerősítette, hogy minden engedélyt megkaptak az induláshoz. Hoff szerint nagy előrelépésről van szó, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a biztonsági helyzettől is függ a szállítmány útnak indítása.

Híradó beszámol róla, hogy a szíriai kormány hozzájárult ahhoz, hogy krónikus betegek számára szükséges gyógyszereket, oltóanyagokat, intravénás oldatokat és sebészeti eszközöket szállítsanak Aleppo, továbbá a Damaszkusz közeli Muadamíja és Gúta tartomány lázadók által ellenőrzött övezeteibe.

Elizabeth Hoff reményét fejezte ki, hogy Aleppóba már a jövő héten, a többi térségbe pedig a következő hetekben útnak indíthatják első teherautó-konvojukat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt héten egy évvel meghosszabbította hozzájárulását ahhoz, hogy világszervezet konvojai átlépjék a szíriai határt, és segélyt szállítsanak több száz ezer civilnek, elsősorban a lázadók kezén lévő térségekbe.

A tizenöt tagú testület egyúttal emlékeztetett arra, hogy több mint 12 millió szíriainak van szüksége sürgős segítségre, mintegy 7,6 millió az országon belüli menekültek száma, és 220 ezren élnek a kormányerők vagy a lázadók által ostromlott településeken.

A WHO képviselője szerint azonban szeptember óta alig néhány segélyszállító kamionjuk léphette át a szíriai határt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.