Gyilkossággal vádolnak magyar "zsoldosokat" Szenegálban

Szenegáli bíróság elé áll szombaton Dakarban három magyar állampolgár - feltételezett zsoldosok, akik több nyugat-afrikai országban kínálták fel szolgálataikat - azzal a váddal, hogy 2006-ban megölték szenegáli sofőrjüket.

A 29 éves G. Gézát, a 32 éves N. Zoltánt és a 34 éves F. Tamást azzal vádolják, hogy megfojtották a sofőrt, aki bérbe adott nekik egy terepjáró gépkocsit. A tárgyalást eredetileg e hét keddjén tartották volna, de el kellett halasztani szombatra, amíg magyar tolmácsot találnak a vádlottaknak.

A vádirat szerint az első férfi a francia idegenlégióból, a második a magyar hadseregből dezertált. Mindhárman részt vettek egy "katonai kiképzésen", majd úgy döntöttek, hogy "munkát keresnek Afrika feszültséggócaiban". A marokkói Casablancán és Párizson keresztül érkeztek a szenegáli fővárosba.

A vád szerint a három férfi eltervezte, hogy bérbe vesz egy terepjárót, és megszabadul annak sofőrétől, hogy a jármű birtokába jusson. 2006. április 18-án béreltek is egy ilyen járművet azzal az ürüggyel, hogy szafarira mennek. Tivaouane-ban, Dakartól 92 kilométerrel északra azután megfojtották a sofőrt, Aly Diop Niangot, és testét "egy bokorba dobták".

2006. április 26-án elfogták őket az ország másik végében, a guineai határtól öt kilométerre. A vádirat szerint nem volt náluk fegyver, de volt GPS-ük, voltak túlélőeszközeik, valamint "tájékoztató dokumentumok az őserdei gerillaharcról". Először azt állították, hogy egy hadgyakorlat végén járnak a brit hadsereg egy elit alakulatával, majd azt, hogy Sierra Leonéba tartanak, ahol biztonsági őri állást kaptak a gyémántbányákban. A vád szerint viszont "célpontjuk a két Guinea - Guinea és Bissau-Guinea - volt, hogy ott pénzért gerillatevékenységet folytassanak".

A védelem szerint öt év és életfogytiglan közötti börtönbüntetésre számíthatnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.