Gyilkossággal vádolják Hodorkovszkijt

aaz olajmágnást gyilkossággal gyanúsítják egy moszkvai bíróságon.

Nemzetközi körözést adott ki Mihail Hodorkovszkij ellen egy orosz bíróság – jelentette a BBC. Az egykori orosz oligarcha 2013 óta Európában él – ekkor adott neki ugyanis kegyelmet Vlagyimir Putyin orosz elnök, tíz évvel azután, hogy börtönbe került.

Most azért körözik, mert azzal vádolják, hogy utasítást adott egy szibériai polgármester meggyilkolására 1998-ban. Vladimir Petukov polgármester állítólag azt követelte az akkor Hodorkovszkij tulajdonában lévő olajvállalattól, a Jukosztól hogy fizesse be az adókat – a Jukosz állítólag erre nem volt hajlandó. Petukov 1998. június 26-án halt meg.

A volt olajmágnás többnyire Londonban él
A volt olajmágnás többnyire Londonban él
Peter Nicholls / Reuters

Hodorkovszkijt azzal is vádolják, hogy meg akarta öletni Jevgenyij Ribint, egy helyi vállalkozót, mert tevékenysége ártott a Jukosz érdekeinek. Ribin két gyilkossági kísérletet élt túl, ám egyik alkalommal egy másik férfi, aki autójában ült, életét vesztette.

A BBC-nek Hodorkovszkij azt mondta, lehetséges, hogy menedékjogért folyamodik Nagy-Britanniában. A brit köztévé weblapja szerint egyébként hacsak Hodorkovszkij nem tér vissza Oroszországba, nem lesz túl sok jelentősége a körözésnek. Az egykori olajmágnás ideje nagy részét manapság Londonban tölti, és továbbra is azt állítja, hogy azok az adócsalási vádak, amelyek miatt tíz évig börtönben volt, hamisak voltak.

Amikor 2003-ban Hodorkovszkijt letartóztatták, a Jukoszt feldarabolták, részeit pedig átvette az állami olajcég.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.