Gyilkosság miatt nyomoznak a neonáci párt ellen

Egész Görögországot sokkolták a képek: bilincsben vitték el a rendőrök az Arany Hajnal szélsőjobboldali párt vezérét, Nikolaosz Mihaloliakoszt és négy másik parlamenti képviselőjét.

A katonai diktatúra 1974-es bukása óta sosem volt még Görögországban ekkora rajtaütés egy politikai párton. Egész Görögországot sokkolták a képek: bilincsben vitték el a rendőrök az Arany Hajnal szélsőjobboldali párt vezérét, Nikolaosz Mihaloliakoszt és négy másik parlamenti képviselőjét. A vasárnapra virradó éjszakát a neonáci mozgalom összesen húsz tagja töltötte a rácsok mögött, valamennyiüket azzal vádolják, hogy bűnszövetkezet részesei.

Az Arany Hajnal egyik letartóztatott parlamenti képviselője a kamerák felé kaccsint az athéni rendőr-főkapitányság előtt
Extreme-right Golden Dawn party lawmaker Ilias Panagiotaros (2nd L) winks as he leaves the Greek police headquarters in Athens September 28, 2013. Greek police arrested the leader and more than a dozen senior members and lawmakers from the far-right Golden Dawn party on Saturday after the killing of an anti-fascist rapper by a party supporter triggered outrage and protests across the country. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS CRIME LAW)

„Semmi sem ijeszt meg bennünket!” – kiabálta Iliasz Kaszidiarisz képviselő, a párt szóvivője, miközben csuklyás, gépfegyveres kommandósok vitték el. A görög politikai életet viszont láthatóan megrémisztette az Arany Hajnal előretörése: a hírügynökségek világszerte arra emlékeztetnek, hogy a katonai diktatúra 1974-es bukása óta sosem volt még Görögországban ekkora rajtaütés egy politikai párton.

Előzményei persze voltak a radikális rendőri akciónak. Napok óta országszerte tüntettek az Arany Hajnal ellen, amelynek egyik tagja halálra késelte Pavlosz Fisszasz baloldali, antifasiszta rappert. Noha a párt tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz – és a neonáci jelzőt is visszautasítja –, a most letartóztatottak ellen a rapper megölése kapcsán folyik nyomozás. Mihaloliakosz otthonában a rendőrség fegyvereket, töltényeket és több ezer eurónyi készpénzt talált.

Görög zászlókat lengetett és szlogeneket skandált a rendőrség athéni központja előtt az Arany Hajnal néhány száz támogatója. A mozgalom valódi támogatottsága ennél azonban nagyobb: a felmérésekben a szélsőjobboldali párt a harmadik helyen áll, a kormánykoalíciót alkotó konzervatív Új Demokrácia és szocialista Paszok mögött. A háromszáz fős parlamentben a legutóbbi választásokon 18 mandátumot szerzett. Makisz Voridisz, az Új Demokrácia képviselője a BBC hírműsorában úgy nyilatkozott: „Az Arany Hajnal pártnak nevezi magát, de valójában, mint az igazságszolgáltatás is megállapította, bűnszövetkezetről van szó. Egy legális parlamenti párt tagjai nem vesznek részt emberölésben.”

Válságtanácskozást tartott a hétvégén Antonisz Szamarasz kormányfő az igazságügyi, valamint a polgári védelmi miniszterrel. Az igazságügyi tárca vezetője, Haralambosz Athanasziu hangsúlyozta, hogy az Arany Hajnal letartóztatott tagjainak tisztességes tárgyalásban lesz részük. A polgári védelmet irányító Nikosz Dendiasz pedig közölte: „Biztosíthatom a lakosságot, hogy a nyomozás ezzel nem ér véget. Görögországban nincs helye semmiféle bűnszervezetnek.” Bár felmerült az előrehozott választások lehetősége is, ezt Szamarasz határozottan kizárta. Igaz, Nikolaosz Mihaloliakosz pártvezér azzal fenyegetőzött, hogy az Arany Hajnal kivonja képviselőit a parlamentből.

Őrizetbe vették már az antifasiszta rapper feltételezett gyilkosát is. A negyvenöt éves Jorgosz Rupakiasz az Arany Hajnal hívének vallotta magát, a párt ugyanakkor cáfolja, hogy bármi is összekötné a bűnténnyel – sőt egyenesen boszorkányüldözésről beszél. Ám tagadhatatlan, hogy a mozgalom programja nyíltan bevándorló-ellenes, a jelképe erősen emlékeztet a horogkeresztre, és több vezetője is elismerően szólt Adolf Hitlerről.

A gazdasági válság okozta kilátástalanság nagyban hozzájárult a populista és idegengyűlölő Arany Hajnal felemelkedéséhez. Hasonló jelenség jó néhány európai országban megfigyelhető – és az athéni kabinet egyelőre ugyanolyan tehetetlen a szélsőjobb megerősödésével szemben, mint a többi EU-tagállam kormánya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.