Gyilkosság elnöki megrendelésre?

Százezrek látták Guatemalában az utóbbi 48 órában azt a videofelvételt, amelyen egy ügyvéd a közép-amerikai ország elnökét vádolja meg, hogy meg akarja gyilkoltatni. A felvétel néhány nappal azelőtt készült, hogy Rodrigo Rosenberget vasárnap a guatemalai fővárosban lakása közelében ismeretlen tettesek lelőtték.

"Ha ön látja ezt a videofelvételt, annak az oka, hogy engem meggyilkoltatott Alvaro Colom elnök és felesége Sandra Torres de Colom, az elnöki titkárság vezetőjének, Gustavo Alejosnak a részvételével". Rodrigo Rosenberg guatemalai ügyvédet vasárnap a közép-amerikai ország fővárosában kerékpározás közben ismeretlen tettes vagy tettesek lőtték le, s ezt követően az ügyvéd temetésén egy televíziós újságíró osztotta szét a 18 perces, az elnököt vádoló felvételt.

Mint Mario David Garcia újságíró elmondta, az ügyvéd kérte a video elkészítését a múlt héten, mert tartott attól, hogy egy korábbi gyilkossági ügy felderítése miatt életére törnek. Az újságíró akkor megpróbálta rábeszélni az ügyvédet, hogy hozza nyilvánosságra gyanúját, s megállapodtak, hogy hétfőn majd megjelenik a "Hablando Claro" (Nyilt beszélgetés) című tévés műsorban. Erre azonban már nem kerülhetett sor, ezért hozta nyilvánosságra a videót.

Százezrek látták azóta a felvételt, miután televíziós állomások és a napilapok online kiadásai is közölték Rodrigo Rosenberg előzetesen rögzített nyilatkozatát.

Az elnök azonnal tagadta maga, felesége avagy személyi titkára bármiféle közét vagy felelősségét a 48 éves ügyvéd megöletésében, s nyilvánosan felkérte, hogy ENSZ-ben a guatemalai korrupció kivizsgálására még 2007-ben létrehozott úgynevezett nemzetközi bizottság, illetve az amerikai FBI nyújtson segítséget a gyilkosság felderítésében. Stephen McFarland amerikai nagykövet megerősítette, hogy az elnöktől kaptak ilyen felkérést, s ígérte, azonnal kapcsolatba lép az FBI illetékeseivel, hogy mit tudnak tenni.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A videón az ügyvéd azt állítja, azért akarnak végezni vele, mert elvállalta az áprilisban meggyilkolt Khalil Musa és lánya, Marjorie Musa ügyének a képviseletét. Azt is elmondta, hogy az igazságszolgáltatásra hagyja valamennyi bizonyítékát, miszerint az elnök titkára megfenyegette: gondja lesz rá, hogy az ügyvéd elhallgasson a Musa-gyilkosságról. A videón Rosenberg közli gyanúját, miszerint Khalil Musát azért ölték meg, mert a Guatemalai Vidékfejlesztési Bank elnökségi tagjaként visszautasított bizonyos illegális ügyletek, átutalások bonyolítását. Az ügyvéd szerint ezek az illegális átutalások "a pénzmosástól kezdve az elnök felesége, Sandra de Colom által felügyelt nemlétező állami programokra nyújtott közpénzek eltüntetését, valamint a kábítószerkereskedők által ellenőrzött vállalatok finanszírozását szolgálták". Az említett banknak az állam a fő részvényese. Az ügyvéd azzal zárta nyilatkozatát, reméli, hogy halála körülményeinek felfedése új fejezetet indít Guatemalában, ahol a gyilkosságok 98 százaléka felderítetlen marad.

Kedden Colom elnök azzal próbált visszavágni, hogy Rosenberg ügyvéd halálát egyes politikai és bűnözői körök próbálják a közvélemény megtévesztésére, s ezzel az intézményes hatóság megtámadására kihasználni. Hangoztatta: "nem vagyok gyilkos, sem kábítószercsempész, mindaz, ami a videón elhangzott, teljesen értelmetlen", hozzátéve, elképzelése sincs, hogy mi vezethette az ügyvédet erre a video-nyilatkozatra.

Guatelama közvéleménye két részre szakadt. A januárban beiktatott elnököt és kormányát támogató pártok, politikusok tiltakoznak a lejárató kampány ellen, míg az ellenzék követeli, hogy Colom elnök álljon félre, "függessze fel államfői mandátumát", amíg a gyilkosság ügyében lefolytatják a vizsgálatot. Így a Nobel-békedíjas indián őslakos Rigoberta Menchú is csatlakozott a bűntény kivizsgálását sürgető felhívásokhoz, s az elnökhöz írt nyilvános levelében hangoztatta: tekintettel az eset súlyosságára "elengedhetetlen, hogy biztosítva legyen az igazságügyi hatóságok teljes függetlensége a gyilkosság körülményeinek felderítésekor".

 

 

Rodrigo Rosenberg ügyvéd holttestét takarja le egy tűzoltó 
Guatemala Cityben, 2009. május 10-én
Rodrigo Rosenberg ügyvéd holttestét takarja le egy tűzoltó Guatemala Cityben, 2009. május 10-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.