Gyilkosság áldozata volt az egykori brazil államfő

Egy brazil nyomozóbizottság azt állítja, hogy olyan dokumentumok vannak a birtokában, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a volt államfőt, Juscelino Kubitscheket a ’70-es évek katonai rezsimjének tagjai gyilkolták meg.

Az akkor 73 éves államfő – aki nem sokkal halála előtt nyerte vissza politikai jogait – 1976. augusztus 22-én halt meg egy autóbalesetben, félúton  Rio de Janeiro és Sao Paulo között. Már évtizedek óta keringenek azok az összeesküvés-elméletek, amelyek szerint az 1956 és 1961 között elnöki posztot betöltő Kubitschekkel – aki népszerű ellenzéki vezető volt –, nem baleset végzett, de most először lép a nyilvánosság elé konkrét bizonyítékokkal egy csoport.

„Nincs semmi kétségünk azt illetően, hogy Juscelino Kubitschek összeesküvés és politikai bűntény áldozata volt. A birtokunkban lévő dokumentumok és tanúvallomások bizonyítják ezt” – nyilatkozta a Terra brazil hírportálnak Gilberto Natalini tanácsos, a bizottság egyik tagja. A BBC szerint annak a férfinak a tanúvallomása is részét képezi a huszonkilenc oldalas jelentésnek, aki az elnök autójának csapódó buszt vezette. Egy másik szemtanú pedig arról számolt be, hogy az 1996-os exhumálás alkalmával egy golyónyomot látott az elnök sofőrjének fején.

A bizottság a részleteket ma délután, egy részletes jelentésben fogja ismertetni, amelyben állítólag hamis adatokról, a korábbi nyomozás során elkövetett hibákról és ellentmondásokról is lerántják a leplet. A Brazil Kongresszus Nemzeti Igazságügyi Bizottsága szintén vizsgálja Kubitschek halálát, valamint azt a többi, emberi jogi szempontból problémás esetet, amelyeket állítólag a katonai vezetés ideje alatt követtek el Brazíliában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.