Gyilkosság a kongresszuson

Egy embert lelőttek, kettőt megsebesítettek Jamaica fővárosában, Kingstonban a kormánypárt éves kongresszusán. A röpke kényszerszünet után a miniszterelnök megtartotta beszédét.

Éppen Audley Shaw pénzügyminiszter beszélt a Jamaicai Munkáspárt (JLP) több ezer híve előtt a vasárnapi kongresszuson, és már arra készült, hogy átadja a mikrofont Bruce Golding miniszterelnöknek, amikor lövöldözés kezdődött a színpad mögötti dísztribünön, ahol a párt felsővezetése ült.

A fegyverzajra a kongresszusnak helyszínt adó kingston Nemzeti Aréna elé tódultak a párthívek, üveg- és kőzáport zúdítva a jelenlévő rendőrökre. A JLP szintén a a hatóságokat tette felelőssé: „Egy nyilvánvaló szóváltásból tört ki a incidens, amelyben a rendőrök egy embert lelőttek” – szögezi le a párt nyilatkozata.

A rendőrök szerint a politikusok életét nem fenyegette közvetlen veszély. Golding néhány percnyi szünet után megtartotta beszédét, megjegyezte azonban, hogy 1968 óta jár pártkongresszusokra, de ilyet még nem tapasztalt. „Úgy tűnik, még vár ránk egy kis házi nagytakarítás a pártban” – fűzte hozzá.

A 2,7 millió lakosú Jamaicában az erőszak a helyi folklór része: a nyugati világban itt követik el a legtöbb gyilkosságot, évente átlagosan 1500 embert ölnek meg. Idén már 1400 ember halt erőszakos halált, 700 nőt megerőszakoltak és 400 gyermeket molesztáltak.  A JLP tavaly szeptemberben került hatalomra, egyik fő célkitűzésének a bűnözés visszaszorítását tekinti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.