Gyilkos kivik fenyegetik Svájcot

Az erdészeti hivatal jelentése arra figyelmeztet, hogy az egzotikus gyümölcsöt termő fa kiszorítja az őshonos növényeket Svájc erdeiből.

Az érintett kiviket Nidwald kantonban, Stans közelében fedezték fel. Itt 1999-ben egy hatalmas vihar elpusztította az erdőt, ennek a helyén nőnek most a gyümölcsfák. A Lothar ciklon után szárba szökkenő platánokat egyszerűen megfojtják a kivik.

Kivik lausanne-i piacon. A svájci madarak sem vetik meg
Kivik egy lausanne-i piacon. A svájci madarak sem vetik meg
Denis Balibouse / Reuters

A svájci erdőket a kivinek egy olyan faja - az  Actinidia deliciosa - támadta meg, ami eredetileg Kínában őshonos, de közismerten invazív faj. A növényt 1904-ben hurcolták be Új-Zélandra. 1998 és 2005 között az új-zélandi kormány 523 ezer ausztrál dollárt (közel 110 millió forintot) költött arra, hogy kiirtsa a fákat, mivel azok teljesen elszaporodtak egy erdőben Bay of Plenty-ben, hála a hasonnevű helyi madárnak.

A kivi magjait a kivimadár szórja szét, amely nagyon kedveli a gyümölcsöt.

Svájcban eredetileg farmokon termesztik a kiviket, ahol nem okoznak különösebb problémát. Az a tény azonban, hogy vadon is megterem, ahogy azt Stans és Ticino egyes részein megfigyelték, arra utal, hogy  svájci madarak sem vetik meg a zöld gyümölcsöt. Ez pedig már okozhat gondot - írja a Local.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.